Vermoorde oppositieleider Nemtsov herdacht met mars door Moskou
In Moskou hebben meer dan tienduizend mensen meegelopen in een mars ter herdenking van oppositieleider Boris Nemtsov. Nemtsov werd twee jaar geleden doodgeschoten op een brug voor het Kremlin. De moord op de oppositieleider, een fel tegenstander van president Poetin, is nooit opgehelderd.
De dood van Nemtsov leidde tot een stroom van kritiek, maar vergrootte ook de angst onder oppositiegroeperingen.
"Het is bijzonder dat de demonstratie in het centrum van Moskou is toegestaan", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. De oppositie krijgt vaak geen toestemming voor protestbijeenkomsten. Als het al gebeurt, mogen ze alleen bijeenkomen aan de rand van de stad.
Op de spandoeken die de demonstranten meedroegen, stonden citaten van Nemtsov, zoals "Rusland zal vrij worden", "Zolang Poetin er is, is er geen Rusland" en "Wij kunnen alleen nog maar de straat op".
Volgens Groot Koerkamp is het een opsteker voor de oppositie dat zoveel mensen meededen aan de mars. Doordat demonstraties meestal verboden worden, is niet precies duidelijk hoeveel steun de oppositie heeft.
De herinnering aan Nemtsov, die vice-premier was onder president Boris Jeltsin, wordt door een aantal groeperingen levend gehouden. Op de brug waar hij werd vermoord, liggen altijd bloemen en portretten. Die worden 's nachts meestal weggehaald door de gemeentereiniging, onder het toeziend oog van de politie.
Er staan vijf Tsjetsjenen terecht voor de moord. Ze worden ervan verdacht dat ze Nemtsov tegen betaling hebben doodgeschoten. "De opdrachtgevers blijven in dit soort processen vaak buiten schot", zegt Groot Koerkamp. "Dat zal in dit geval ook wel zo zijn."
Vrijgelaten
Eerder vandaag werd een Russische mensenrechtenactivist, Ildar Dadin, vrijgelaten uit een Siberische cel. Het hooggerechtshof oordeelde vorige week dat hij zijn straf van tweeënhalf jaar niet verder hoeft uit te zitten, omdat er procedurefouten zijn gemaakt.
Dadin was de eerste en tot nu toe enige die werd veroordeeld onder een wet uit 2014 waarin strikte regels zijn vastgelegd voor demonstraties.
Dadin zei tegen de krant Novaja Gazeta dat hij zijn strijd tegen het regime zal voortzetten. Hij wil bereiken dat mensenrechten worden nageleefd, "zoals gebruikelijk is in een geciviliseerde samenleving". Vorig jaar heeft hij gezegd dat hij in de gevangenis werd gemarteld.