Marco van Basten wil de spelregels in het voetbal veranderen
NOS VoetbalAangepast

Van Basten overtuigd van gelijk in buitenspeldebat

Marco van Basten blijft er ondanks forse kritiek van overtuigd dat het afschaffen van buitenspel het voetbal goed zal doen. In een schriftelijke reactie laat Van Basten aan het programma Studio Voetbal weten "een positieve wending" te verwachten.

Na zijn vertrek als assistent van het Nederlands elftal trad Van Basten in dienst van wereldvoetbalbond FIFA als Chief Technical Development Officer. Vrij vertaald komt zijn functie erop neer dat hij zich bezighoudt met de speltechnische ontwikkeling. Afgelopen week maakte hij zijn ideeën in internationale media openbaar.

'Durf elke discussie aan'

"Ik durf elke discussie aan betreffende buitenspel", meldt Van Basten aan Studio Voetbal. "Ik ben ervan overtuigd dat ik meer gelijk zal hebben dan men vermoedt."

Van Basten is niet verbaasd over de kritiek. "Ik weet dat het gevoelig ligt", aldus Van Basten. Hij spreekt van een "leuke, spannende en uitdagende discussie".

Marco van Basten

Onder anderen Liverpool-trainer Jürgen Klopp toonde zich een tegenstander van Van Basten revolutie. "Al deze veranderingen maken het voetbal kapot", zei Klopp voor het duel tegen Swansea City.

Op naar de IFAB

Van Basten, 58-voudig international en voormalig topspits van Ajax en AC Milan, laat weten dat "de discussie omtrent buitenspel" niet op de agenda staat van de International Football Association Board (IFAB), het orgaan dat de spelregelwijzigingen behandelt in het voetbal.

"Men heeft mij om een mening gevraagd over buitenspel", verklaarde Van Basten, "en daar heb ik persoonlijk antwoord op gegeven."

Op 3 maart komt de IFAB in Londen bijeen. Daar zal Van Basten zijn persoonlijke ideeën, met goedkeuring van de FIFA, presenteren. Voordat vernieuwingen in het voetbal geïmplementeerd worden, moeten ze worden getest en vervolgens moeten de leden van de IFAB erover stemmen. Een voorstel wordt aangenomen als het twee derde van de stemmen krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl