Marco van Basten wil de spelregels in het voetbal veranderen
NOS VoetbalAangepast

'Revolutionaire' Van Basten zet door: spelregels drastisch wijzigen

Hij liet de afgelopen tijd al wat proefballonnetjes op. Maar Marco van Basten heeft vandaag in een interview met het Duitse Sport Bild uitgebreid en expliciet kenbaar gemaakt hoe hij het voetbal aantrekkelijker wil maken. Van Basten is sinds een paar maanden in dienst bij de FIFA, om zich bezig te houden met vernieuwingen in het voetbal.

Van Basten laat zich daarbij inspireren door andere sporten. Met name een aantal aspecten uit het (ijs)hockey zou hij graag terugzien op het voetbalveld. Zo ziet Van Basten op het WK van 2026 graag shoot-outs bij duels in de groepsfase, waar na negentig minuten een gelijke stand op het bord staat.

Bij die shoot-outs krijgen volgens Van Bastens idee vijf spelers acht seconden de tijd om vanaf 25 meter een doelpunt te maken. Los van het WK van 2026 wil Van Basten in de slotfase van duels (de laatste tien minuten) graag zuivere speeltijd gehanteerd zien, om tijdrekken tegen te gaan.

Marco van Basten tijdens een persconferentie bij de WK voor clubsteams

Tijdstraffen en afschaffen buitenspel

Volgens hem is het ook een goed idee om de gele kaart te vervangen door een tijdstraf van vijf of tien minuten. En als een speler vijf keer de fout in is gegaan, zou hij definitief naar de kant moeten. Die regel komt uit het basketbal.

De volledige afschaffing van buitenspel, zoals eerder in het hockey ook al is gebeurd, is voor Van Basten ook een mogelijkheid om het spel aantrekkelijker te maken. Ook zouden er wat Van Basten betreft meer wisselmogelijkheden kunnen komen. Zeker bij een verlenging zouden ploegen dan één of twee extra wissels mogen toepassen.

Eerder liet Van Basten zich al uit over het praten tegen de scheidsrechter. Dat zou alleen de aanvoerder nog mogen doen, zoals in het rugby al gebruikelijk is.

Overigens kan Van Basten de spelregels niet alleen met steun van de FIFA veranderen. De International Football Association Board (IFAB) bepaalt uiteindelijk, met steun van de FIFA, of de spelregels worden veranderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl