Een cardioloog tijdens een operatie in het ziekenhuis in Nieuwegein
NOS Nieuws

'Risico op problemen bij afbreekbare stent niet groot'

Hartpatiënten die met een biologisch afbreekbare stent zijn gedotterd, lopen geen groot risico. Dat zegt cardioloog Hans Bosker, die ook voorzitter van de cardiologenvereniging is.

Gisteren werd duidelijk dat twee ziekenhuizen zo'n 300 hartpatiënten met afbreekbare stents terugroepen. Uit een onderzoek blijkt het buisje minder snel afbreekt dan werd gedacht en dat restjes in de bloedbaan stollingen kunnen veroorzaken.

Bosker zegt dat dit niet vaak voorkomt. "Bij een normale stent is er een risico van ongeveer 1 procent, bij deze stent is er een 2 à 3 keer hogere kans op stolselvorming. Van een heel, heel klein risico, wordt het een wat groter risico."

Grondig uitzoeken

Het Rijnstate Ziekenhuis, waar de cardioloog zelf opereert, vindt het te vroeg om alle patiënten preventief bloedverdunners te geven.

Bosker zegt dat dit niet mogelijk is, omdat de resultaten van het onderzoek, waar twee Nederlandse ziekenhuizen aan hebben meegedaan, niet eenduidig zijn. "Dat maakt dat we geen concreet advies kunnen geven aan patiënten die deze stent krijgen buiten de studie om. Dat wordt nu grondig uitgezocht."

De cardioloog wijst erop dat de afbreekbare stents niet vaak worden gebruikt. "We dotteren zo'n 1300 patiënten per jaar, en er wordt bijna altijd wel een stent gebruikt. We hebben nu 80 patiënten getraceerd die de afgelopen 2 à 3 jaar zo'n stent hebben gekregen. De meeste mensen krijgen een normale, metalen stent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl