Verpleegsters bereiden een hartoperatie voor
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Honderden hartpatiënten teruggeroepen om risicovolle stents

Twee ziekenhuizen in Zuid-Holland roepen 300 hartpatiënten terug met een biologisch afbreekbare stent in hun lichaam. Het buisje dat een hartslagader open moet houden blijkt risicovoller dan eerder werd aangenomen.

De 300 patiënten zijn van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht en het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem. Cardioloog Auke Weevers spreekt tegenover RTV Rijnmond de verwachting uit dat meer ziekenhuizen mensen terugroepen met de biologisch afbreekbare stent. Het is onduidelijk om hoeveel patiënten in de rest van Nederland het gaat.

Uit internationale studies blijkt dat er één tot drie jaar na plaatsing van de stent in het lichaam, een grotere kans is dat er bloedstolsel ontstaat dan bij metalen varianten van het hulpmiddel. Daarmee wordt de kans op een hartaanval dus weer groter.

Onderzoek

"Ik heb met mijn collega's meegedaan aan het onderzoek, dat dit probleem aan het licht bracht. Wij konden dus meteen onze eigen patiënten informeren", aldus Weevers. "Bloedverdunners zijn een goed middel om het probleem te voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl