Marco van Ginkel
NOS VoetbalAangepast

'Komst Van Ginkel naar PSV is een hype'

Acht punten. Dat is de achterstand van PSV op koploper Feyenoord als de Eindhovenaren vanavond de eredivisie hervatten tegen Excelsior. Het grote probleem bij PSV in de eerste maanden is de haperende doelpuntenproductie. En dus klopte technisch manager Marcel Brands opnieuw aan bij Chelsea voor Marco van Ginkel.

Een verstandige keuze, vindt Piet de Visser. "Van Ginkel brengt diepte en scorend vermogen in het elftal van PSV en zijn mentaliteit is uitstekend. Hij had een grote inbreng in de titel van vorig jaar en dat kan hij weer", voorziet de voormalig PSV-scout, die in dezelfde rol al jaren werkt voor Chelsea.

"Dit is een winsituatie voor alle partijen: Chelsea wil dat hij veel speelt, Van Ginkel wil spelen en PSV heeft er een geweldige middenvelder bij."

Marco van Ginkel is een hype.

Aad de Mos

Oud-trainer Aad de Mos is minder enthousiast. "Ik sta niet te springen. PSV hoopt het gevoel van vorig jaar terug te krijgen, maar dat is een illusie. Van Ginkel is een hype. Men denkt dat hij PSV kampioen heeft gemaakt. Dat is onzin. Bryan Smeets (de middenvelder van De Graafschap die voor de gelijkmaker zorgde tegen Ajax op de laatste speeldag, red.) heeft PSV kampioen gemaakt, in combinatie met de fout van Frank de Boer om Arek Milik te wisselen. Anders had niemand het over Van Ginkel gehad."

"Natuurlijk, Van Ginkel is een hele goede voetballer. Een complete speler - box-to-box - een balafpakker met een enorm loopvermogen. En iemand die makkelijk een doelpunt maakt", somt De Mos op.

"Maar PSV heeft genoeg middenvelders: Ramselaar, Pröpper, Zintsjenko, Hendrix, Guardado, Siem de Jong."

Statistieken Van Ginkel

Competitieduels (doelpunten)
2010-2013 Vitesse111 (23)
2013-2014 Chelsea2 (0)
2014-2015 AC Milan*17 (1)
2015-2016 Stoke City*27 (0)
2015-2016 PSV*13 (8)
* gehuurd van Chelsea
Veelzijdige Van Ginkel scoort voor PSV

Ook Pierre van Hooijdonk noemt de keuze van PSV "een tikje opportunistisch". "De kwaliteiten van Van Ginkel staan totaal niet ter discussie. Als ik trainer was van PSV, dan zou ik ook zeggen: altijd halen. Maar het lijkt me niet dat daar de prioriteit zou moeten liggen."

Het probleem van PSV ligt niet op het middenveld, maar in de aanval. Van Hooijdonk: "Ik twijfel er niet aan dat PSV nog een aanvaller gaat halen. Voor de spitspositie heb je nu alleen Luuk de Jong en Sam Lammers. Waarschijnlijker is dat er nog een links- of rechtsbuiten komt. Het vertrek van Luciano Narsingh was blijkbaar nodig om wat financiële ruimte te creëren."

Marco van Ginkel (m) met trainer Phillip Cocu op trainingskamp in Spanje

Toch experimenteerde Cocu in oefenwedstrijden in de winterstop al met twee spitsen. "Logisch, als je zoveel goede middenvelders hebt", vindt Van Hooijdonk. "Maar ik denk dat PSV zal teruggrijpen op de succesformule van vorig jaar met Van Ginkel, Guardado en Pröpper op het middenveld."

Hoe dan ook zal iemand plaats moeten maken voor Van Ginkel. En dan heb je ook nog Dante Rigo. De creatieve Belg wordt gezien als een van de grootste talenten op de Nederlandse velden, maar zal nog even pas op de plaats moeten maken.

"PSV wordt geroemd om zijn jeugdopleiding, maar kiest er nu toch weer voor om een koopclub te zijn. Dat is puur financieel. Kampioen worden en Champions League spelen, is belangrijker dan de lange termijn."

Marco van Ginkel had vorig jaar een belangrijk aandeel in het kampioenschap van PSV

Siem de Jong

Vooral voor Siem de Jong is de huur van Van Ginkel een tikje. De schaduwspits werd deze zomer speciaal gehuurd van Newcastle United om de rol van Van Ginkel in te vullen. Maar de door blessures geplaagde De Jong overtuigde niet.

Het verbaast De Mos niet: "Ik heb als trainer geleerd dat je nooit geblesseerde spelers moet halen", reageert De Mos. "Die rollen vaak van blessure in blessure."

En Van Ginkel dan? Die sloeg de avances van PSV deze zomer af om geopereerd te kunnen worden aan zijn knie. "Dat was een bewuste keuze van Van Ginkel en Chelsea", weet De Visser. "Hij is daar alleen maar beter van geworden."

Top-3 eredivisie

2015/16na 17 duelsna 34 duels2016/17na 17 duels
1. Ajax17-4134-821. Feyenoord17-42
2. PSV17-3834-842. Ajax17-37
3. Feyenoord17-3634-633. PSV17-34
Borst en De Ridder over Van Ginkel

Titelkansen

Van Ginkel of geen Van Ginkel, de derde titel op rij gaat er niet komen, denkt De Mos. "PSV kan het spel niet maken tegen de kleine clubs, dat zul je tegen Excelsior weer zien. Feyenoord gaat het niet meer uit handen geven."

Daar is Van Hooijdonk het niet mee eens: "De komst van Van Ginkel geeft aan dat PSV dit seizoen geen enkel risico wil nemen. Ondanks alles staat PSV op slechts acht punten, voor de topper in De Kuip kan het gat al gedicht zijn."

De Visser: "Het gaat nog heel spannend worden."

'Zonder Van Ginkel geen kampioenschap PSV'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl