Piet de Visser als scout op de tribune.
NOS Voetbal

Voetbal als medicijn voor meesterscout

De Visser voelde zich soms als Job uit de Bijbel. Alsof God hem voortdurend testte. Als hij eens radeloos was, reikte ook het voetbal hem de hand. Voetbal hielp hem om ellende te vergeten, om telkens weer op te staan, om te blijven geloven in het leven. Het boek kan maar één titel hebben: Voetbal als medicijn.

De bovenstaande zinnen zijn afkomstig uit het voorwoord dat auteur Willem Vissers schreef in de biografie die gewijd is aan Piet de Visser, de man die in de voorbije decennia faam heeft verworven als meesterscout. Dankzij hem vonden latere wereldsterren als Ronaldo, Alex, Gomes, Ruud van Nistelrooij en Jaap Stam hun weg naar PSV.

Talenten

Maar Piet de Visser is ook de man die een hartoperatie onderging en al jaren strijdt tegen kanker. Het zijn niet alleen de artsen die het hem mogelijk maken op 80-jarige leeftijd nog altijd Afrika en Zuid-Amerika af te struinen op zoek naar grote talenten, nu voor Chelsea-baas Roman Abramovich. Het is ook de passie voor het voetbal, die Piet de Visser op de been houdt.

“Na de dood van zijn vrouw had hij er eigenlijk geen zin meer in", aldus Vissers. "Maar toen ging hij naar de Copa São Paulo in Brazilië, een groot jeugdtoernooi. En toen had hij het toch weer een beetje naar zijn zin.”

Melkbus

Tijdens de drukbezochte boekpresentatie komen woorden als hartstocht, enthousiasme en passie veelvuldig voorbij als het gaat om De Visser. Bondscoach Guus Hiddink maakte hem mee in zijn actieve trainerscarrière. De Visser, destijds trainer van De Graafschap, zette een actie op touw om Hiddink naar Doetinchem te krijgen. "Mensen konden een tientje in de melkbus doen om de transfersom te kunnen betalen. Daar was Piet de initiator van."

Als speler was Hiddink voor De Visser een verlengstuk in het veld. Maar Hiddink stak ook veel van trainer De Visser op. "Zijn directheid, zijn hartstocht", vertelt de huidige bondscoach. "En ook, als het even minder ging, altijd weer opstaan en doorgaan."

Jaren later werkten de twee opnieuw samen, nu in PSV-dienst, met Hiddink als coach en De Visser als scout met goede Zuid-Amerikaanse connecties. "Dat was een andere band. Want nu zat ik in een positie om ja of nee te zeggen tegen spelers die hij scoutte."

Altijd enthousiast

Ook in zijn functie als scout werd De Visser gedreven door enthousiasme en geestdrift. Zozeer zelfs dat hij op een tafel kon gaan staan om een trainer of bestuurder te overtuigen een talent te contracteren. Oud-voorzitter Harry van Raaij van PSV ging niet altijd overstag. "Piet scoutte heel veel talenten, maar je kunt ze niet allemaal binnenhalen natuurlijk. Piet was altijd zo enthousiast. Dan was het moeilijk om te zeggen: Piet, nu kan het niet."

Ondanks zijn tachtig jaar en zijn haperende gezondheid wil Piet de Visser van opgeven nog niet weten. Als het aan hem ligt, reist hij ook de komende jaren de wereld rond in dienst van Chelsea. Maar liefst twintig ´eerste´ exemplaren van zijn boek reikte hij uit in Oisterwijk. Vijf daarvan gingen naar de artsen die hem in leven hielden. De ambitie van Piet de Visser: hij wil de eerste voetbalscout worden, die honderd jaar oud is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl