NOS NieuwsAangepast

Chinees schip haakt af in zoektocht op zeebodem naar MH370

Een van de twee schepen die nog zochten naar de verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airlines staakt zijn zoekactie. Het Chinese schip Dong Hai Jiu 101 keert terug naar de thuishaven in Shanghai.

Het Chinese schip begon in februari naar het zoeken in een gebied van 120.000 vierkante kilometer. Op dat moment waren nog drie andere schepen op zoek naar de Boeing 777 van Malaysia Airlines. Het schip keert terug naar China, omdat hun aandeel in de zoektocht is voltooid, meldt het Australische Transport- en Veiligheidsbureau ATSB, dat het onderzoek leidt.

De zoektocht naar het vliegtuig rust nu op de schouders van een Nederlands gespecialiseerd schip van bodemonderzoeker Fugro. De Fugro Equator gaat zich opnieuw bevoorraden in de Australische havenstad Fremantle. Daarna zoekt het schip met geavanceerde echo-apparatuur verder op de zeebodem van het zuidelijke deel van de Indische Oceaan. De zoektocht wordt in februari waarschijnlijk afgerond.

Wrakstukken

Vlucht MH370 stortte in 2014 neer toen de brandstof op was. Bij de ramp kwam alle 239 passagiers en bemanningsleden om het leven. De vlucht was vanuit de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur onderweg naar Peking in China. Het toestel verdween ver van die vliegroute boven de Indische Oceaan van de radar.

Sindsdien zijn wrakstukken aangespoeld langs de Afrikaanse kust en op de eilanden Madagaskar, Mauritius, Réunion en Rodrigues. Maar het toestel met de slachtoffers is tot nu toe niet gevonden.

Een groep nabestaanden is nog altijd op zoek naar antwoorden over wat er precies is gebeurd met de vlucht. Omdat ze een eind willen maken aan de jarenlange onzekerheid zijn ze naar Madagaskar vertrokken. Ze hebben deze week beloningen uitgeloofd aan de lokale bevolking voor het zoeken naar wrakstukken van het vliegtuig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl