Bondscoach Alysson Annan tijdens oefenwedstrijd van de hockeysters tegen Spanje
NOS SportAangepast

Annan en Caldas blijven bondscoach van de hockeyers

Alyson Annan en Max Caldas blijven bondscoaches van respectievelijk de Nederlandse hockeyvrouwen en -mannen. Dit is het resultaat van de evaluatie met beide coaches na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De coaches blijven zeker tot en met de WK's van 2018 in functie en de bond wil met beiden tot en met de Spelen in Tokio doorgaan.

Arno den Hartog, technisch directeur van de KNHB: "We hebben de tijd genomen goed met elkaar te evalueren en zijn verheugd dat we er met Alyson en Max uitgekomen zijn. We kijken uit naar de toekomst.”

Brinkman zet vraagtekens bij aanblijven Annan

Het vrouwenteam van Annan verloor in Rio de Janeiro na shoot-outs de finale tegen Groot-Brittannië. De mannen van Caldas grepen naast een medaille en werden vierde. Caldas had al een contract dat doorliep tot en met het WK van 2018 in India.

Vooral het aanblijven van Annan als bondscoach van de vrouwen is enigszins verrassend. In de halve finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro tegen Duitsland had de coach een black-out. Na het vierde kwart had zij het idee dat de reguliere speeltijd nog niet om was en er nog een kwart te spelen was, terwijl haar team de wedstrijd in shoot-outs moest beslissen.

Het incident zou volgens hockeyvolgers een teken zijn dat de bondscoach te veel buiten de ploeg stond en de speelsters op zichzelf waren aangewezen. Tijdens de finale - die ondanks een groot overwicht toch verloren ging - mengde ze zich tijdens de shoot-outs niet bij het team, maar zonderde ze zich af in de dug-out.

Annan zal in de toekomst fitter van geest zijn

"De stress was enorm", zegt Annan nu. "Die black-out, dat zal nooit meer gebeuren. Daar heb ik van geleerd. Ik had daar fitter van geest mogen zijn. Ik ga ervoor zorgen dat dat in de toekomst in orde is. Al mijn aandacht ging uit naar de spelers en niet naar mezelf."

Is ze opgelucht dat ze mag blijven? "Ik heb nooit twijfel gevoeld bij de bond. Ik heb zelf wel een hele zware periode achter de rug. Het heeft veel met me gedaan, maar ook met mijn familie. Maar hockey is mijn passie, dus ik ben heel blij dat ik doorga."

Annan zal in de toekomst fitter van geest zijn

Caldas

Max Caldas keek bij de Spelen na de verloren wedstrijd om het brons tegen Duitsland al vooruit. "We hebben het niet goed gedaan en we moeten goed gaan kijken waar dat aan ligt", zei de mannenbondscoach. Hoewel zijn contract op dat moment nog liep tot en met het WK van 2018, keek Caldas al verder vooruit. "Ik ga door tot Tokio."

Caldas: we hebben gestreden, maar het was niet genoeg

Beide teams komen in augustus volgend jaar in actie tijdens de Europese Kampioenschappen in Amstelveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl