De politie in Breda doet onderzoek op de dag van de aanrijding
NOS NieuwsAangepast

OM eist drie jaar cel voor doodrijden peuter in Breda

De 18-jarige man die op Koningsdag de 3-jarige Nassim doodreed en daarna doorreed, handelde volgens justitie meedogenloos en berekenend. Dood door schuld, zo vindt het OM, dat voor de rechtbank van Breda een celstraf van drie jaar eiste, waarvan een voorwaardelijk.

Ook moet hij zich aansluitend op de celstraf in een kliniek laten behandelen. Daarnaast wordt hem voor een periode van acht jaar zijn rijbewijs ontnomen. Hoewel de man wordt aangemerkt als iemand met een lichte verstandelijke handicap die moeite heeft gevaar en risico in te schatten, is hij volgens het OM volledig toerekeningsvatbaar.

Het Openbaar Ministerie over de eis

De verdachte reed op 27 april over de Veurnestraat in Breda, een 30 kilometerzone. Uit een analyse van videobeelden blijkt dat hij daar minstens 80 kilometer per uur reed. Toen de 3-jarige Nassim de rijbaan opliep, was deze dan ook kansloos.

De rechter verklaarde dat volgens deskundigen het ongeluk niet zou zijn gebeurd als de verdachte zich aan de toegestane snelheid had gehouden. De peuter werd nog tientallen meters door de auto meegesleept. De verdachte reed door na het ongeluk en meldde zich pas uren later - toen er een klopjacht op hem gaande was - bij de politie.

Coffeeshop

Bij de rechtszitting was veel familie van de overleden peuter aanwezig. Die hoorde de verdachte huilend verklaren dat hij veel spijt heeft. Hij gaf toe dat hij te hard had gereden en dat hij wist dat 30 kilometer per uur daar de maximumsnelheid is. "Ik weet niet waarom ik niet op mijn snelheid lette. Ik zag iets tussen de auto's vandaan komen maar ik besefte niet dat het een kind was."

Ik kon niet meer nadenken.

Verdachte

Nee, geremd had hij niet. "Het duurde even voor ik besefte wat er was gebeurd. Ik was geschrokken en durfde niet terug te gaan. Ik kon niet meer nadenken." Vervolgens had hij een vriend gebeld met wie hij naar een coffeeshop ging om te kalmeren. Daarna klopte hij bij zijn ouders aan. Ze besloten samen naar de politie te gaan.

Verwoest

In de slachtofferverklaring die werd voorgelezen, nam de moeder van Nassim geen genoegen met de spijtverklaring van de verdachte. "Ons leven is verwoest. Je hebt niet één leven, maar dat van ons hele gezin verwoest."

De rechtbank doet op donderdag 3 november uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl