Johan Cruijff en Wim Jonk na de ledenvergadering in de Amsterdam Arena in 2011
NOS VoetbalAangepast

Jonk: de visie van Cruijff mag niet verdwijnen

De volgelingen van de in maart overleden Johan Cruijff gaan de erfenis van zijn voetbalvisie beheren. "De nalatenschap van Johan Cruijff mag niet verdwijnen”, vertelt Wim Jonk, die samen met Jordi Cruijff aan het hoofd van het bedrijf staat, aan de NOS. Al voor de dood van Cruijff een consultantbedrijf opgericht.

Jonk, een van de voorstanders van het Plan Cruijff, sloot zich aan bij het bedrijf nadat hij vorig jaar werd weggestuurd bij Ajax. Onder de naam 'Cruyff Football by Team Jonk' zal Jonk, samen met onder anderen Ruben Jongkind en Jordi Cruijff, de visie van Cruijff doorontwikkelen en wereldwijd verspreiden. Samen met nog een tiental medewerkers, met name oud-Ajacieden die onderdeel uitmaakten in de Cruijffrevolutie bij Ajax, hoopt Jonk de ideeën van Cruijff in leven te houden.

Johan Cruijff

Cruijff en Ajax uit elkaar

In december 2015 kwam er een einde aan het Cruijff-tijdperk bij Ajax toen op de algemene ledenvergadering het vertrouwen werd uitgesproken in de bestuursraad. Ook Jonk moest weg na een conflict.

"Ajax blijft het probleem als een arbeidsconflict zien. Maar ik zie het breder: het gaat niet alleen om mij maar vooral om de invulling en de uitvoering van het Plan Cruijff", zei Jonk destijds.

Nu gaat Jonk verder waar hij bij Ajax mee bezig was. "We vonden het jammer dat Plan Cruijff ophield bij Ajax. ‘Wat doen we?’, vroegen we ons af. Johan en ik wilden het allebei graag een vervolg geven. Het uitdragen van het Plan Cruijff, of beter gezegd de visie. Hier zijn gesprekken over geweest. Ik heb veel contact gehad met Johan. Hij wilde dit heel graag. Dit speelt al sinds januari. Nu Johan er niet meer is, stopt het niet, maar zetten we juist door. Samen met Jordi en met nog meer motivatie."

Iets anders dan Cruyff Foundation

Jonk legt uit dat 'Cruyff Football' iets anders is dan de 'Cruyff Foundation’. "Alles is onderdeel van de World of Johan Cruyff. De Cruyff Foundation richt zich voornamelijk op kinderen, verstandelijk gehandicapten en speelveldjes. Het Cruyff Institute gaat over de scholing van topsporters", aldus Jonk.

"En Cruijff heeft ook nog een schoenenmerk, Cruyff Classics. Dit is weer iets anders, dit gaat echt over de voetbalvisie. ‘Cruyff Football’ levert de expertise en het raamwerk aan klanten, zodat ze - geleid door de Cruijff-visie - zelfstandig aan het werk kunnen."

Johan en Jordi Cruijff in 1995

'Kennisbedrijf'

Jonk: “Zie ons als een voetbalkennisbedrijf. Veel clubs zoeken kennis en wij hebben die kennis. Ook toen ik nog bij Ajax zat, kreeg ik veel vragen. Als clubs of bonden willen verbeteren en zeker op een duurzame manier, dan kunnen ze gebruikmaken van onze mensen."

Jonk en zijn mannen gaan ‘Cruyff Football’ niet groots presenteren. "Dit komt vanzelf op gang. Het is afwachten hoe dit precies gaat lopen, want het is heel divers en we zullen meerdere projecten doen. Er is behoefte aan, dat merken we. En of er dan nog meer mensen aansluiten bij onze organisatie zien we dan wel weer. De nalatenschap van Cruijff mag niet verdwijnen, dat is het uitgangspunt. Want hoe is het over pakweg twintig à dertig jaar als we hier niets meedoen? Het moet dus goed beheerd worden en beschikbaar zijn voor de voetbalwereld. We moeten het doorgeven aan de nieuwe generaties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl