De Russische president Poetin en de Japanse premier Abe tijdens een ontmoeting vorige maand
NOS NieuwsAangepast

'Japan spreekt voorstel Koerilen-eilanden tegen'

De Japanse regering ontkent dat het land het gezag over twee eilanden van de Koerilen met Rusland wil delen. Dat meldde de krant Nikkei, maar een woordvoerder van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak het bericht tegen persbureau Reuters tegen. Beide landen liggen al decennialang overhoop met elkaar over de eilanden vlak boven Japan in de Stille Oceaan.

Volgens de krant hoopt de Japanse premier Abe de Russische president Poetin bij hun volgende ontmoeting in december te overtuigen van het voorstel. Een derde eiland en een eilandengroep van de Koerilen zouden dan weer onder Japans gezag moeten vallen, zoals beide landen al in 1956 afspraken.

De drie eilanden en de eilandengroep net boven Japan werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie veroverd. Sindsdien heeft Moskou het er voor het zeggen.

Ambassadeur

De ruzie over de eilanden liep de afgelopen jaren meerdere keren op. Zo haalde Japan in 2010 zijn ambassadeur terug uit Rusland na een bezoek van de Russische president Medvedev. Rusland bouwde vorig jaar nog een militaire basis op de Koerilen.

Door het geruzie over de eilanden hebben Japan en Rusland nooit een officieel vredesverdrag getekend. Daardoor is er formeel ook nooit een einde gekomen aan de oorlog tussen de twee landen. Abe zei vorige maand in het Japanse parlement dat hij een eind maakt aan het conflict over de eilanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl