De Russische premier Medvedev tijdens zijn bezoek aan een van de Koeril-eilanden in augustus.
NOS Nieuws

Rusland provoceert Japan met militaire basis op Koerilen-eilanden

Rusland heeft de bouw van nieuwe militaire bases in de Stille Oceaan aangekondigd, waaronder een op de Koerilen. De bouw van de basis is een sterke boodschap aan Japan, dat de eilandengroep al decennialang claimt.

Moskou maakte in juni al bekend dat het de bouw van woningen en "militaire faciliteiten" ging versnellen. Het is nu voor het eerst dat er een permanente militaire basis wordt gebouwd. Op dit moment wonen er 14.000 Russen op de Koerilen.

De eilandengroep ligt vlak boven Japan en werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie op Japan veroverd. Na de oorlog stuurde de Sovjet-Unie de 17.000 Japanse inwoners weg.

Japan en Rusland landen zijn geïnteresseerd in de Koerilen om hun rijke viswateren en mogelijke olie- en gasreserves.

De militaire basis heeft vooral symbolische waarde. Rusland maakt duidelijk dat het niets ziet in de claim van Japan en dat het de eilanden niet meer gaat weggeven.

Het maakt de verhouding tussen Rusland en Japan er absoluut niet beter op.

Rusland-correspondent David Jan Godfroid

Rusland-correspondent David Jan Godfroid denkt de bouw van de basis leidt tot verslechtering van de relatie tussen beide landen, maar verwacht niet dat de situatie escaleert. "Japan gaat natuurlijk niet een militaire aanval op die eilanden openen. De situatie zal voorlopig wel blijven zoals die is."

De relatie tussen beide landen liep eerder een deuk op toen Japan de annexatie van de Krim afkeurde. Het land stemde als lid van de G7 voor sancties tegen Rusland. "Het feit dat Rusland nu aan de slag gaat met het bouwen van een militaire basis maakt die verhouding er absoluut niet beter op en het zal in de toekomst ook niet veel beter worden", schat Godfroid in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl