Luchtfoto van de kernreactor van Petten
NOS Nieuws

Extra geld voor opruimen oud kernafval

Het ministerie van Economische Zaken geeft 40 miljoen euro extra aan de organisatie die oud kernafval moet opruimen, stichting Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). De organisatie luidde afgelopen week de noodklok omdat het opruimen van lekkende vaten kernafval door geldgebrek moest worden uitgesteld.

Dochteronderneming NRG in Petten, waar de vaten bij de kernreactor liggen opgeslagen, zegt blij te zijn. "Het financiële arrangement dat getroffen is met het ministerie van Economische zaken voorkomt een faillissement van de Stichting ECN", staat er in een persbericht.

Ook minister Kamp denkt dat de problemen hiermee zijn opgelost. "Ik heb er vertrouwen in dat de nucleaire activiteiten van ECN kunnen doorgaan. De maatregelen zorgen er ook voor dat er in veiligheid geïnvesteerd kan blijven worden."

Reorganisatie

De financiële afspraak is onderdeel van een reorganisatie van belangrijke Nederlandse kenniscentra. Het nucleaire onderzoek door ECN wordt ondergebracht bij TNO. Het maken van isotopen voor kankerpatiënten en het afvoeren van kernafval blijft bij NRG.

TNO wordt hiermee per 1 januari 2018 het Nederlandse onderzoeksinstituut voor energie-innovatie.

Verder komt er een nieuw onderzoeksinstituut voor voedselinnovatie, Dutch Food Institute. Hierin worden taken samengevoegd van Wageningen Research en de voedseltak van TNO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl