Staakt-het-vuren van kracht in Oost-Oekraïne
In het oosten van Oekraïne is sinds middernacht een staakt-het-vuren van kracht. De wapenstilstand tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische rebellen die in eerste instantie zeven dagen moet duren, moet de basis vormen voor een blijvende wapenstilstand.
Het staakt-het-vuren werd eerder deze week aangekondigd door de leider van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne. Dat was de eerste keer sinds het uitbreken van de gevechten in 2014 dat de rebellen een eenzijdig bestand aankondigden. Formeel geldt sinds februari vorig jaar al een staakt-het-vuren, maar dat werd door beide partijen geschonden. Die wapenstilstand was onderdeel van het akkoord van Minsk.
De aankondiging volgde op een verklaring van de Oekraïense president Porosjenko dat zijn parlement in de nabije toekomst over een grondwetswijziging zal stemmen, waarin gebieden in Oost-Oekraïne meer zelfbestuur krijgen. Ook dat was een afspraak die in het akkoord van Minsk was gemaakt.
Verdere stappen
De wapenstilstand, die gesteund wordt door Rusland, ging vannacht in toen de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland en Frankrijk, Steinmeier en Ayrault, in Oekraïne waren.
Volgens Steinmeier kan het staakt-het-vuren de opmaat zijn voor verdere stappen richting vrede. Zijn Franse collega Ayrault zei dat hij verwacht dat de strijdende partijen volgende week afspreken om hun troepen terug te trekken uit een drietal gebieden in de betwiste regio. Die overeenkomst zal naar verwachting dinsdag tijdens een reguliere vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) worden gesloten.
Als het staakt-het-vuren standhoudt en de overeenkomst bij de OVSE-vergadering wordt getekend, ligt de weg open voor nieuwe besprekingen volgende week in de zijlijn van een VN-bijeenkomst in New York.