Aleksander Zachartsjenko bij een parade in Donetsk in 2015
NOS Nieuws

Rebellenleider kondigt bestand aan in Oost-Oekraïne

De leider van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne zegt dat zijn troepen met ingang van morgen om middernacht geen schot meer zullen lossen.

Aleksander Zachartsjenko zei dat in een opname die op de Russische televisie is uitgezonden. Ook vroeg hij het Oekraïense leger om zijn voorbeeld te volgen. Tegelijkertijd haalde hij uit naar de regering in Kiev die niet bereid zou zijn om het conflict met de rebellen vreedzaam op te lossen.

Voor het eerst

Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de gevechten in 2014 dat de rebellen een eenzijdig bestand aankondigen. De strijd heeft aan bijna tienduizend mensen het leven gekost.

In 2015 ondertekenden de regering in Kiev en de rebellen het akkoord van Minsk, dat ook in het staakt-het-vuren voorzag, maar dat werd door beide partijen geschonden.

Zelfbestuur

De aankondiging van de rebellen volgt op een verklaring van de Oekraïense president Porosjenko dat zijn parlement "in de nabije toekomst" over een grondwetswijziging zal stemmen, waarin de gebieden in Oost-Oekraïne meer zelfbestuur krijgen. Ook dat was een afspraak die in het akkoord van Minsk was gemaakt.

Morgen komen de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland en Frankrijk, Steinmeier en Ayrault, naar Oekraïne. Zij onderhandelden tijdens de besprekingen in Minsk voor Oekraïne, terwijl de Rusland namens de rebellen onderhandelde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl