De Turkse minister Mevlut Cavusoglu
NOS Nieuws

Turkije wil samenwerken met Rusland in strijd tegen IS

Turkije wil met Rusland samenwerken in de strijd tegen IS, zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu.

Turkije werkt al met andere landen samen. "Waarom zouden we niet op dezelfde manier met de Russen optrekken?", zei de minister. "Turkije is klaar voor een dergelijk samenwerkingsverband."

Rusland is positief over het voorstel.

Oorlogsmisdaden

De betrekkingen tussen de twee landen waren bekoeld nadat het Turkse leger afgelopen november een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald. Moskou legde economische sancties op aan Turkije. Alle vluchten van Rusland naar Turkije werden geschrapt. President Erdogan bood vorige week zijn excuses aan voor het incident.

"Na de excuses kan het niet meer stuk tussen de landen, lijkt het wel", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Het is wel opmerkelijk dat de opwarming van de relatie echt razendsnel gaat."

Tot voor kort beschuldigde Moskou de Turken van hulp aan terroristen. De Turken zouden hun grenzen openstellen voor terroristen en olie leveren aan Islamitische Staat. Turkije beschuldigde de Russen een paar maanden geleden nog van oorlogsmisdaden, omdat zij de Syrische president Assad steunen.

Overwinning

Volgens Godfroid is het niet vreemd dat Rusland positief reageert. "Rusland stookt graag in westerse relaties", zegt hij. De Russen dringen al lange tijd op een gemeenschappelijke aanpak in de oorlog in Syrië. De NAVO en de VS zijn terughoudend in een dergelijke samenwerking. "Turkije is als NAVO-lid van strategisch belang voor de Russen", zegt Godfroid. "Het aanbod van de Turken is een overwinning van Rusland op de NAVO en de VS."

Hoe een eventuele samenwerking eruit moet gaan zien, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl