Davutoglu spreekt in Londen, wereldleiders luisteren aandachtig
NOS Nieuws

Turkije: steun aan Assad is oorlogsmisdaad

"Iedereen die het regime-Assad steunt, maakt zich schuldig aan oorlogsmisdaden." Dat zei de Turkse premier Davutoglu op de donorconferentie voor Syrische vluchtelingen in Londen. "De oorlogsmisdaden van het Syrische regime en die van IS zijn de kern van dit probleem, maar wie Assad steunt, maakt zich aan dezelfde misdaden schuldig", zei Davutoglu. "Ik zeg dat in het bijzonder omdat Aleppo op dit moment zwaar bestookt wordt door Russische gevechtsvliegtuigen."

Hij riep de Verenigde Staten op een nog duidelijker signaal af te geven aan de Russen over hun interventie in Syrië. Volgens Davutoglu lijkt het erop dat Rusland na iedere discussie tussen Washington en Moskou de bombardementen opvoert. Ook wijt hij het opschorten van het vredesoverleg aan het toegenomen geweld.

Rusland daarentegen zegt dat het "gegronde vermoedens" heeft dat de Turken in het geheim een invasie in Syrië voorbereiden. Volgens defensieminister Konasjenkov zijn er steeds meer tekenen die daarop wijzen.

Vanmorgen telefoneerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry nog met zijn Russische collega Lavrov over de oorlog in Syrië. Dat gebeurde naar aanleiding van het opschorten van het vredesoverleg gisteren. Hij riep de Syrische regering en de Russen op een eind te maken aan de bombardementen op burgers en de oppositie.

Tienduizenden onderweg

De Turkse premier zei verder dat zo'n 10.000 Syriërs de bombardementen in Aleppo zijn ontvlucht en aan de Syrisch-Turkse grens proberen het land uit te komen. Nog eens 70.000 vluchtelingen zijn volgens hem onderweg van Aleppo naar de Turkse grens. Hij weet niet meer waar hij ze moet onderbrengen.

Turkije zegt dat het al meer dan 2,5 miljoen Syriërs heeft opgevangen sinds het begin van de oorlog in 2011. De kosten zijn opgelopen tot 9 miljard euro voor de mensen in vluchtelingenkampen. Voor Syriërs buiten de kampen is nog eens 18 miljard nodig, schat Davutoglu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl