NOS Nieuws

Heeft de brexit invloed gehad op de verkiezingen in Spanje?

Hebben de brexit en een lage opkomst in Catalonië gezorgd voor de verkiezingswinst van de conservatieve Partido Popular in Spanje? "Dat is voer voor analisten, maar je hoort de mensen hier wel zeggen: de brexit heeft invloed gehad op de parlementsverkiezingen", zegt correspondent Rop Zoutberg.

Gisteravond werd bekend dat de PP van premier Rajoy opnieuw de grootste partij van Spanje is en zelfs meer zetels krijgt. Die zetelwinst kwam voor veel mensen als een verrassing. Rond 20.00 uur lieten peilingen nog een flinke winst voor de linkse partij Podemos zien, maar dat bleek niet te kloppen. De sociaaldemocratische PSOE blijft de tweede partij.

Toen de winst voor de PP bekend werd, stroomde het Plaza de Colón in Madrid vol met uitbundige Spanjaarden, zegt Zoutberg, die zich naar het plein spoedde. "Mensen hebben niet met hun hart, maar met hun hoofd gestemd", zei een vrouw tegen hem. "De mensen hebben ingezien dat ze het beste konden stemmen op de traditionele partijen: de Partido Popular en de sociaaldemocraten."

Rajoy krijgt tweede kans om een regering te vormen

"Als peilingen iets uitwijzen, dan is het dat ze er helemaal naast kunnen zitten", zegt een man. Volgens hem hebben de Spanjaarden op de traditionele partijen gestemd, omdat die achter de Europese Unie staan. Omdat ook veel Spanjaarden pro-EU zijn, zou de brexit wel eens invloed kunnen hebben gehad.

De linkse, relatief jonge protestpartij Podemos zou naar verwachting een flinke winst behalen, maar die bleef dus uit. "Daarbij kan ook de lage opkomst in Catalonië hebben meegespeeld: daar stemmen veel mensen op Podemos."

De Spanjaarden gingen voor de tweede keer in korte tijd naar de stembus, want eind vorig jaar slaagden de partijen er niet in om een coalitieregering te vormen. Het was de eerste keer dat er in Spanje een coalitie moest worden gevormd; ruim veertig jaar leverden de PP en PSOE afwisselend de regering.

Correspondent Rop Zoutberg over de verkiezingsuitslag

Omdat ook bij deze verkiezingen geen partij een absolute meerderheid heeft behaald, moeten de partijen weer met elkaar rond de tafel. "En dat is precies het probleem van de afgelopen zes maanden. Na de verkiezingen in december werd er wel gesproken, maar men vocht elkaar de tent uit."

Het ziet er niet naar uit dat het deze keer makkelijker zal gaan, zegt Zoutberg. "Er zijn nu vier partijen voor een coalitie, waarvan een de PP is. De andere drie hebben al gezegd dat ze niets met Rajoy te maken willen hebben. Maar iedereen wil dat er iets gebeurt. Misschien dat die druk iets oplevert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl