Een schip van de Griekse kustwacht bij een eerdere reddingsoperatie
NOS NieuwsAangepast

Griekse kustwacht redt 340 mensen bij Kreta

De Griekse kustwacht heeft ten zuiden van het eiland Kreta 340 migranten uit een zinkend schip gered. Er zijn negen lichamen geborgen.

Het is onduidelijk hoeveel mensen aan boord waren. In de Griekse media circuleren aantallen tussen de 500 en 700. Ook is onzeker waar het 25 meter lange schip vandaan kwam en waar het heen ging. Een woordvoerder van de kustwacht zegt van opvarenden te hebben gehoord dat ze uit Noord-Afrika zijn vertrokken.

Vijf schepen die in de buurt waren, hielpen mee bij de reddingsoperatie. Daarnaast zette de kustwacht drie patrouilleschepen, een militair vliegtuig en drie helikopters in.

De meeste overlevenden worden naar Italië gebracht, maar ook Egypte, Malta en Turkije zullen mensen opnemen.

Bendes

De vaarroute via de Griekse eilanden was lange tijd populair onder Syrische vluchtelingen die de Balkanroute gebruikten om naar West-Europa te komen. Nu die route is afgesloten en er een deal is tussen Turkije en de Europese Unie over de opvang van vluchtelingen, zoeken veel mensen een andere manier om Europa te bereiken.

De Griekse kustwacht zegt dat ze vorige week 164 mensen heeft gered bij de kust van de eilanden Lesbos en Chios. Voor de Balkanroute werd afgesloten, staken daar duizenden mensen per dag over.

Er komen ook veel mensen uit Afrika, die veelal vanuit Libië vertrekken. Bendes van mensensmokkelaars kunnen daar straffeloos hun gang gaan, door de chaos die heerst in Libië. Door het warme weer en de relatief kalme zee is het aantal migranten de laatste weken sterk opgelopen.

Vorige week verdronken er in een paar dagen tijd zeker 700 migranten. Dat was op de Middellandse Zee tussen Libië en Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl