De tafel van het Sportforum van maandag 2 mei
NOS Sport

'Ajax ziet Kluivert als een kroonprins'

Patrick Kluivert kan wel eens de opvolger worden van Frank de Boer als trainer van de hoofdmacht van Ajax. Dat zegt Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf, in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Kluivert keert terug bij de club waar hij grote successen vierde: Ajax. De komende twee seizoenen is de voormalig topspits trainer van de A1 van de Amsterdammers. Maar volgens Valentijn Driessen zit er meer achter.

Driessen: "Ajax wil een traject koppelen aan Kluivert, waarin hij op termijn voor meer dan alleen een jeugdelftal in aanmerking komt. Frank de Boer gaat ooit weg, mocht dat nog één of twee jaar duren, dan kan Kluivert misschien worden doorgeschoven."

  • ANP
    Ajax wint in 1995 de Champions League door een goal van Patrick Kluivert
  • Pro Shots
    Louis van Gaal en Patrick Kluivert tijdens het WK van 2014 in Brazilie

Hij vervolgt: "Als je zijn cv ziet, is hij daar wellicht ook wel aan toe. Ik vind dat we hem de kans moeten geven om het waar te maken. Ajax ziet hem als kroonprins. Ze zijn naarstig op zoek naar een opvolger van De Boer."

"Jonk was daar de droomkandidaat voor, maar hij is nu weg. Dennis Bergkamp heeft vliegangst en je moet toch iemand hebben met een Ajax-dna. Daarom zijn ze bij Kluivert terechtgekomen, denk ik. Hij kan het, net als De Boer, eerst laten zien bij de A-junioren."

Trainersloopbaan Patrick Kluivert

PeriodeClubFunctie
2008-2009AZSpitsentrainer
2009PSVAssistent bij de beloften
2010Brisbane Roar FCSpitsentrainer
2010-2011NECAssistent-trainer
2011-2012FC TwenteTrainer beloften
2012-2014Nederlands elftalAssistent-bondscoach
2015-hedenCuraçaos elftalBondscoach

Simon Zwartkruis: "Met name in die twee jaar als assistent van Louis van Gaal bij het Nederlands elftal zal hij veel hebben geleerd. Ik ben benieuwd wat hij te bieden heeft. Kluivert is wel een persoon die sociaal heel lenig is."

Hij vervolgt: "Kluivert werd kampioen met Jong FC Twente. Dat is een knappe prestatie, want het trainen van het beloftenelftal is de grootste hondenbaan die je kunt hebben in het betaald voetbal. Je hoort een dag van tevoren welke teleurgestelde bankzitter je gaat krijgen. Maak daar dan maar eens chocola van."

'Ajax ziet in Kluivert een opvolger voor De Boer'

Bart Vlietstra: "Je zag de raarste namen een kans krijgen in de eredivisie. Dennis Demmers bij Go Ahead Eagles, Rob Maas bij Vitesse..., noem maar op. Maar Kluivert niet, terwijl Van Gaal heel lovend over hem was."

Driessen: "Niemand nam hem serieus. Dat is tijdens zijn hele carrière zo geweest. Hij heeft privé domme dingen gedaan. Volgens anderen kwam hem alles maar aanwaaien en heeft hij niet altijd geleefd voor zijn sport. Maar als trainer hoor ik andere verhalen."

"Bij NEC waren ze dolenthousiast en liepen ze allemaal met hem weg. Ze vonden het verschrikkelijk jammer dat hij daar wegging."

'Demasqué voor Willem II'

Dat Ajax komende zondag op bezoek bij De Graafschap de 34ste landstitel uit de clubhistorie pakt, daar wordt niet aan getwijfeld door de journalisten. Ook over de tweede eredivisieclub - naast De Graafschap - in de nacompetitie zijn ze het eens: Willem II.

Demasqué

Zwartkruis: "Dat is toch wel een van de grootste demasqués van dit seizoen. Als je dat materiaal ziet... Streppel had niets te klagen aan het begin van het seizoen."

Vlietstra: "Hij heeft echt stampij gemaakt, omdat hij Stijn Wuytens niet kwijt wilde raken aan AZ. Maar niet veel later tekende hij zelf bij sc Heerenveen. Het is een oude wet dat het dan heel snel in elkaar kan kakken."

Driessen: "Ik moet zeggen: met zo'n keeper als Kostas Lamprou ga je het ook niet redden. Je moet geen dwerg in de goal hebben, kijk maar naar Leonard Nienhuis bij SC Cambuur. Dat werkt niet op dit niveau."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl