Weer of geen weer, elke dag hardlopen op Britse scholen
Op ruim 700 basisscholen in Groot-Brittannië wordt elke dag hardgelopen. Naast de normale gymlessen doen de leerlingen The Daily Mile, een dagelijkse mijl. Een rondje van ruim anderhalve kilometer, weer of geen weer.
Op de Hallfield basisschool in West-Londen bevalt het de kinderen wel. De 9-jarige Mobesar zegt dat hij zich fitter en gezonder voelt sinds de school twee maanden geleden met het project begon. "Ik slaap ook beter. Ik denk omdat ik sneller moe ben." Zijn klasgenoot Adam vertelt dat hij ook verschil ziet: "Ik was vroeger heel langzaam en ik vond sport verschrikkelijk. Nu ben ik sneller en vind ik sport leuk."
Bewegen is geen vies woord.
Groot-Brittannië is een van de 'dikste' landen van Europa. Dat zie je terug bij kinderen: ruim een kwart van de 12-jarigen is veel te dik. In de strijd tegen die (kinder)obesitas werd vorige maand al een speciale belasting op frisdranken met veel suiker ingevoerd.
The Daily Mile op elke school instellen zou een volgende stap in de goede richting zijn, vindt Aaron Sumner, de directeur van Hallfield. "Je moet duidelijk maken dat bewegen geen vies woord is, dat het onderdeel is van je dagelijks leven. Hopelijk zorgt de mijl voor een gedragsverandering bij kinderen en nemen ze dat voor de rest van hun leven mee."
De leerlingen zouden fitter en gezonder worden van elke dag rennen, maar er zijn ook leraren die zeggen dat de kinderen zich nu beter kunnen concentreren en zich beter gedragen in de klas sinds ze meedoen.
Of dat klopt, onderzoekt wetenschapper Colin Neil Moran van de Universiteit van Stirling. Ze monitoren 700 kinderen, op drie scholen in Schotland. Op één van die scholen rennen de leerlingen al vier jaar een dagelijkse mijl, op een andere school doen ze dat sinds september, en de derde school in het onderzoek doet nog niet mee met het project.
Ze kijken naar fysieke veranderingen bij de kinderen, maar vooral ook naar cognitieve aspecten. "We testen de leesvaardigheid, het concentratievermogen en het geheugen van de leerlingen", vertelt Moran. "Daarnaast werken we met vragenlijsten: voelen ze zich beter, slapen ze beter?"
De drie scholen worden niet met elkaar vergeleken, benadrukt Moran. "Scholen en hun leerlingen zijn vaak heel verschillend. Dus dat zou onzin zijn. We testen de kinderen elke paar weken en vergelijken hun resultaten dan met hun vorige resultaten. Zo kunnen we zien of The Daily Mile inderdaad al die zeer gewenste positieve effecten heeft." Binnenkort hoopt Moran met de eerste resultaten te komen.
The Daily Mile-club hoopt het project uit te rollen door heel Europa. De Schotse overheid is al om en adviseerde alle basisscholen het project in te voeren. Vier jaar geleden begon het daar op de St. Ninians School. Nu doen 500 Schotse en nog eens 200 scholen in de rest van Groot-Brittannië mee.
Gewoon snel een kwartiertje tussen de lessen door.
De Londense schooldirecteur Sumner ziet dan ook geen nadelen aan het project. "Het is gewoon heel makkelijk: het kan even snel een kwartiertje tussen de lessen door. Je hebt geen speciale kleding nodig, ze rennen gewoon in hun dagelijkse kloffie."
Dat laatste is ook het nadeel, vindt leerling Lamia. "Het stinkt na afloop wel een beetje in de klas, door al dat zweet. Maar de juf spuit dan meestal een beetje parfum, en dan gaat het wel weer."