Aung San Suu Kyi vandaag bij de installatie van het nieuwe parlement
NOS Nieuws

Parlement Myanmar treedt aan met belofte van democratie

In Myanmar is het nieuwe parlement voor het eerst bijeengekomen sinds de historische verkiezingsoverwinning van Aung San Suu Kyi's NLD-partij in november.

De installatie van de parlementariërs in de hoofdstad Naypyidaw ging gepaard met emotie, ook omdat sommigen van hen jarenlang in de cel hebben gezeten ten tijde van de junta.

Het parlement zal voor het eerst in vijftig jaar op democratische wijze een nieuwe regering kiezen. Wie er president wordt, is nog onduidelijk. Suu Kyi kan het niet worden; de grondwet verbiedt een president met buitenlandse familie. Suu Kyi's overleden echtgenoot was een Brit en hun twee zonen hebben de Britse nationaliteit.

Wie de NLD, de Nationale Liga voor Democratie, naar voren schuift als presidentskandidaat is nog onbekend. Suu Kyi heeft al gezegd dat ze invloed zal uitoefenen via de nieuwe leider. De huidige president Thein Sein, een ex-generaal, treedt eind maart of begin april terug.

De NLD haalde bij de verkiezingen op 8 november een monsterzege. Tachtig procent van de stemmen ging naar de partij van Suu Kyi. Maar de invloed van het leger zal niet helemaal verdwijnen. In het parlement is een kwart van de zetels voorbehouden aan afgevaardigden van het leger en ook blijft een aantal ministeries onder controle van het leger, waaronder Binnenlandse Zaken en Defensie.

Het leger in Myanmar blijft verzekerd van een parlementaire vertegenwoordiging

Het leger in Myanmar, voorheen Birma, was sinds de coup van 1962 tientallen jaren aan de macht. In 1990 won Suu Kyi's partij tot grote verrassing van de junta verkiezingen, maar de resultaten werden geschrapt door de machthebbers. In de twee decennia die volgden, bleven hervormingen uit en verbleef Suu Kyi de meeste tijd in de cel of onder huisarrest.

Rohingya-moslims

De nieuwe regering staat voor grote uitdagingen. Het land is etnisch verdeeld en verscheidene rebellengroeperingen strijden voor meer autonomie en om de grondstoffen die het land rijk is. Voor de verkiezingen sloot de regering een akkoord met een aantal van die groeperingen, maar een aantal belangrijke rebellengroepen deed niet mee.

Internationaal krijgt Myanmar veel kritiek vanwege de slechte behandeling van Rohingya-moslims. In het noorden zitten honderdduizenden Rohingya in erbarmelijke omstandigheden in kampen. Ze hebben geen papieren meer en zijn feitelijk stateloos.

Suu Kyi heeft zich de afgelopen maanden op de vlakte gehouden over de kwestie. Ze benadrukt steevast dat het "een gevoelige kwestie" is. Waar Suu Kyi internationaal het verwijt krijgt te weinig op te komen voor de Rohingya, vinden velen in het land zelf dat ze zich juist nog te veel inzet voor deze islamitische minderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl