Het akkoord is een opsteker voor president Thein Sein in de aanloop naar de verkiezingen van 8 november
NOS Nieuws

Myanmar sluit vredesakkoord met rebellen

De regering van Myanmar heeft een vredesakkoord gesloten met acht gewapende rebellengroeperingen. Het akkoord moet een einde maken aan ruim zestig jaar van gewapende conflicten.

Bij de gezamenlijke ondertekening sprak president Thein Sein van een historische gebeurtenis, al gaf hij toe dat er nog meer werk te verrichten is. De acht etnische groeperingen die het akkoord hebben ondertekend, zijn relatief klein. De grotere rebellenlegers weigeren vooralsnog vrede te sluiten met de regering.

Zo'n 40 procent van de inwoners van Myanmar, het vroegere Birma, behoort tot een etnische minderheid. Op diverse gebieden, zoals onderwijs en toegang tot elektriciteit, hebben ze minder rechten. Veel groeperingen hebben de wapens opgepakt om de onderdrukking door het regime te bestrijden.

Hervormingen

Bij het einde van de junta, begin 2011, beloofde Thein Sein werk te maken van hervormingen. Veel van die hervormingen zijn sindsdien echter uitgebleven.

Nu, met de verkiezingen van volgende maand in zicht, groeide de druk om snel een vredesakkoord met de rebellen te sluiten. Thein Sein zegt dat hij zijn best gaat doen om het ook snel met de grotere groeperingen eens te worden.

Op 8 november gaat Myanmar naar de stembus voor de eerste vrije parlementsverkiezingen in decennia. De partij van Thein Sein neemt het dan op tegen onder meer de Nationale Liga voor Democratie van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl