NOS Schaatsen

Blokhuijsen is er weer: ik heb gewoon geduld

Blokhuijsen: als het in je kop goed zit, gaan je benen vanzelf beter

In 2014 werd hij in Hamar nog Europees kampioen allround, maar na dat seizoen ging het bergafwaarts met Jan Blokhuijsen. Teleurstellende resultaten op het ijs en geruzie naast het ijs zorgden ervoor dat hij er even tussenuit ging.

De 26-jarige Blokhuijsen nam afscheid van Team Corendon, sloot zich aan bij de Belgische formatie Team Stressless en lijkt in die nieuwe omgeving terug te krabbelen naar de mondiale top. Op de EK allround in Minsk laat Blokhuijsen in ieder geval zien nog te kunnen schaatsen. Na de 500 meter en 5.000 meter staat hij tweede achter Sven Kramer.

"Ik voelde met de NK afstanden al dat ik op de goede weg was, maar toen was de 5.000 meter nog niet helemaal top. Dit was gewoon een veel stabielere race", zegt Blokhuijsen, die met 6.22,36 tweede werd achter Kramer. Met die tijd staat hij stevig op de tweede plaats in het klassement.

Natuurlijk wil ik nu al beter zijn, maar ik heb gewoon geduld.

Jan Blokhuijsen

Dat Blokhuijsen weer goed schaatst is enigszins opmerkelijk te noemen. Hij reed geen deuk in een pakje boter en miste een groot gedeelte van het vorige seizoen. Blokhuijsen is dit seizoen sterk begonnen en heeft daarvoor wel een verklaring. "Als het in je kop goed zit, dan gaan je benen vanzelf beter. En andersom natuurlijk ook. Het vertrouwen moet wel goed zijn."

Blokhuijsen geeft toe dat Kramer zo goed als zeker de achtste EK-titel gaat pakken. Hij wil zich richten op een podiumplek. "Ik ga alles geven wat ik heb. De spanning is wel uit het toernooi. Sverre Lunde Pedersen die zich afmeldt, Denis Joeskov die verzaakt op de vijf kilometer... En als we reëel zijn heeft Kramer gewoon een heel sterke 10.000 meter in de benen."

De teleurstellingen van het vorige seizoen hebben Blokhuijsen tot nadenken gezet. Hij wil niet weer dezelfde fouten maken. "Natuurlijk wil ik nu al beter zijn, maar ik heb gewoon geduld. Geduld om terug naar wereldniveau te gaan."

Kramer: sta er geweldig voor, maar 5 kilometer kon beter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl