NOS Schaatsen

Kramer op rozen na eerste dag EK

EK allround: samenvatting 5.000 meter (m)

Alleen een valpartij kan Sven Kramer nog van zijn achtste Europese titel afhouden. De 29-jarige Fries heeft na twee afstanden op de EK allround in Minsk een bijna onoverbrugbare voorsprong op de concurrentie.

Op de 500 meter hield Kramer het verschil met Denis Joeskov beperkt tot slechts 0,32 seconden. Op zijn favoriete 5.000 meter zette hij iedereen te kijk. Met 6.19,17 won hij op overtuigende wijze.

Joeskov, vooraf door Kramer voorspeld als zijn grootste concurrent, stelde met 6.35,81 zwaar teleur. De 26-jarige Rus heeft, met de 1.500 meter als volgende afstand, nu al ruim vier seconden achterstand op Kramer.

Blokhuijsen is terug

De enige man die enigszins in de buurt kan blijven van Kramer is verrassend genoeg Jan Blokhuijsen. De voormalig teamgenoot van Kramer, nu rijdend voor Teams Stressless, krabbelt dit seizoen langzaam terug richting zijn oude niveau.

Met 6.22,36 eindigde Blokhuijsen als tweede op de 5.000 meter. Ook in het klassement staat hij nu tweede achter Kramer, op 0,99 seconden. Bart Swings noteerde op de vijf kilometer de derde tijd (6.24,91), wat hem in het klassement ook de derde plaats opleverde.

Douwe de Vries, de derde Nederlander op de EK allround, zakte door het ijs. Op de 500 meter werd hij al negentiende, op de 5.000 meter moest hij genoegen nemen met de dertiende tijd: 6.41,56.

  • NOS
    Klassement na eerste dag EK allround
  • NOS
    Uitslag 5.000 meter

Met de wetenschap dat Kramer een aardige 1.500 meter in de benen heeft en van dit deelnemersveld de sterkste is op de 10.000 meter, is zijn achtste titel zo goed als zeker al binnen.

Voor Blokhuijsen is het belangrijk om in ieder geval op het podium te eindigen. De beste twee Nederlanders, mits op het podium, verdienen startbewijzen voor de WK allround in Berlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl