Paul van Ass moet met India vrijdag van Pakistal winnen tijdens de Hockey World League.
NOS Sport

Van Ass moet India weer aan de top brengen

Met twee zeges uit twee wedstrijden loopt Paul van Ass ontspannen rond in het Belgische Brasschaat. De bondscoach van India zag zijn ploeg tot nu toe maximaal scoren in het halvefinaletoernooi van de Hockey World League, maar overwinningen op Frankrijk en Polen zorgen nog niet echt voor een vrolijke polonaise in het Aziatische land. Vrijdag kan dat wel ontstaan. Dan is de echte test voor Van Ass. "India - Pakistan is groter dan alles", legt de voormalige bondscoach van Nederland uit. "Die wedstrijd moet gewonnen worden."

Andere wereld

Van Ass werd in januari door India als bondscoach aangesteld. Na de tweede plaats met Nederland op het WK in Den Haag besloten de hockeybond en de trainer uit elkaar te gaan. In India kwam hij in een totaal andere hockeywereld terecht. "Het is wat moeilijker werken. Het gaat niet alleen om winst of verlies. Het gaat om veel randzaken die soms op een manier worden geregeld. Dat is weleens vermoeiend", zegt Van Ass over de gang van zaken in India.

Hockey klopt in India weer aan de deur, na een moeilijke periode. De nummer negen van het laatste WK was de beste op de Asian Games en is daardoor al verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In Brasschaat staat er dus voor India niet zo heel veel op het spel. "Onze doelstelling is hier gewoon bij de eerste drie te eindigen", geeft Van Ass het doel aan. En als India Pakistan een dreun kan uitdelen, is dat ook mooi meegenomen. "Die rivaliteit is er gewoon."

60 miljoen kijkers

Het duel met Pakistan leeft in India. Tv-station Star Sports zendt het duel uit. Van Ass: "Ze verwachten 60 miljoen kijkers. We hebben reclamespotjes laten maken om het toernooi te promoten. Die zijn door 25 miljoen mensen bekeken. In Nederland keken vier miljoen mensen tijdens de Spelen naar ons. Dit is van een heel andere orde." Van Ass bedoelt er maar mee te zeggen dat de hockeybeleving in India enorm is.

Tot nu heeft Van Ass genoten van zijn nieuwe baan. "Het is anders. Als nummer negen van de wereld is voor ons alles spannend. Met Nederland, in de top van de wereld, weet je dat je de eerste wedstrijden wel zult winnen. India begon meestal met twee nederlagen om daarna op stoom te komen. Hier had ik druk gezet op die eerste wedstrijd. De spelers waren zenuwachtiger dan anders. Maar het is goed gegaan."

Olympisch succes

Van Ass merkt dat India snakt naar nieuwe successen. De Olympische Spelen in Rio zijn daarvoor een mooi moment. "De honger om op te vallen en het liefst een medaille op de Olympische Spelen te halen is enorm. Maar ik durf niet te stellen dat ik de Spelen haal. Je moet niet raar opkijken als het de andere kant op kantelt. Hoewel: als het gaat zoals het nu gaat, zal dat wel meevallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl