Paul van Ass, de nieuwe bondscoach van India
NOS Voetbal

Van Ass: ik ben niet de verlosser

Paul van Ass stort zich vanaf vrijdag in zijn nieuwe avontuur als bondscoach van India. "Iets waarvan ik altijd heb gezegd dat ik dat nog wel heel gaaf zou vinden om te doen", aldus de hockeycoach bij vertrek op Schiphol.

Hij beseft dat het er in India heel anders aan toe zal gaan dan tijdens zijn vorige klus als bondscoach van Oranje. "Ik moet me echt gaan verdiepen in hun cultuur. Zij zullen zich niet aanpassen aan mij. Dat moeten ze ook niet eens willen. Daarin zit juist de lol."

Hockey is bijzaak

Als coach van Nederland werd people manager Van Ass al geroemd om zijn aandacht voor het groepsproces, meer dan om zijn tactische aanpak. In India zal de focus wat dat betreft niet anders zijn.

"Hockey is bijna bijzaak. Het moeilijkste is om te doorgronden hoe het land sociologisch in elkaar zit", weet Van Ass, die zich al heeft ingelezen. "Een vriend heeft me een mooi boek daarover gegeven."

Geen verlosser

"Ik moet snappen hoe anders zij naar een heleboel zaken kijken en hoe de verhoudingen in het team liggen. Anders maak ik de verkeerde man aanvoerder en dan heb ik een groot probleem."

Ook over zijn eigen rol en de verhouding met zijn drie Indiase assistenten heeft de coach al nagedacht. "Ik ga normaal doen. Ik ga signalen geven dat ik niet de verlosser ben, maar dat ik op mijn manier tegen topsport aankijk."

Hoewel de voormalige hockeygrootmacht India, goed voor vijf olympische titels, al decennialang nauwelijks een rol van betekenis speelt bij grote toernooien, zijn de verwachtingen altijd hooggespannen.

Dat zal onder Van Ass niet anders zijn. Maar een olympische medaille is geen vereiste, zegt hij. "Daar hebben we het niet over gehad. Maar uiteindelijk ben ik wel bezig om te kijken of het reëel is om een medaillekandidaat te zijn in Rio."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl