Sven Kramer in actie op de 5.000 meter
NOS SchaatsenAangepast

Kramer blijft domineren, maar Bergsma komt dichterbij

Sven Kramer heeft ook in Nagano de 5.000 meter gewonnen. Het is voor Kramer na zijn drie zeges in Harbin al de vierde wereldbekerzege van het seizoen. In tegenstelling tot vorige week werd het Kramer iets lastiger gemaakt: Jorrit Bergsma werd tweede op 0,53 seconden.

Kramer had nu Bergsma als tegenstander. De twee kwamen in de laatste rit het ijs op en het werd een interessant gevecht. Kramer kon er niet zoals in Harbin een 'zakelijke race' van maken, zoals hij die overwinning noemde. Bergsma bleef lang bij en kwam in de laatste ronde zelfs langszij.

Laatste binnenbocht

Kramer had echter de laatste binnenbocht en zette nog even flink aan, waardoor zijn overwinning niet in gevaar kwam. Kramer won in 6.15,17. Bergsma noteerde 6.15,70. Het verschil was wel iets kleiner dan vorige week: 0,78 om 0,53.

Kramer heeft dit seizoen nog geen wedstrijd verloren. Zowel bij de KNSB Cup als bij de wereldbeker in Harbin won hij alles. Kramer rijdt dit weekend in Nagano nog de 1.500 meter en de ploegenachtervolging.

Snelle race van De Vries

Ook de derde tijd werd gereden door een Nederlander. Die eer ging naar Douwe de Vries (6.17,65). De teamgenoot van Kramer noteerde zijn vierde tijd ooit op de 5.000 meter. Hij was zelfs nog nooit zo snel op een laaglandbaan.

Erik Jan Kooiman eindigde als vierde, waarmee hij de Nederlandse dominantie op de lange afstanden onderstreepte. Peter Michael was de best of the rest. De schaatser uit Nieuw-Zeeland finishte met 6.18,64 als vijfde.

  • NOS
    Wereldbekerklassement 5.000 / 10.000 meter
  • NOS
    Uitslag 5.000 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl