NOS Nieuws

'10 tot 15 procent minder kennismigranten door versobering expatregeling'

Door de versobering van de expatregeling zullen er 10 tot 15 procent minder kennismigranten naar Nederland komen. Dat concludeert SEO Economisch Onderzoek in een evaluatie in opdracht van het ministerie van Financiën.

De expatregeling is een belastingkorting die hoogopgeleide kennismigranten krijgen. Vorig jaar werd die minder aantrekkelijk gemaakt, tot ergernis van grote internationale werkgevers in Nederland als ASML. De toenmalige bestuursvoorzitter Peter Wennink waarschuwde dat het negatieve gevolgen heeft voor het Nederlandse vestigingsklimaat en de economie.

De onderzoekers concluderen nu dat kennismigranten inderdaad minder vaak zullen kiezen voor Nederland. En dat is niet per se goed voor de Nederlandse schatkist, zeggen de onderzoekers: berekeningen laten zien dat de regeling uiteindelijk meer belastinginkomsten oplevert dan het kost.

De onderzoekers verwachten verder dat de versobering leidt tot meer administratie-en uitvoeringskosten voor de Belastingdienst. Dat komt onder meer doordat kennismigranten vaker gebruik zullen maken van een andere regeling voor buitenlandse werknemers. Daarbij moeten ze de kosten stuk voor stuk opgeven, wat tot meer werkt leidt voor de Belastingdienst.

De regeling is afgelopen jaren meerdere keren aangepast. Volgens de onderzoekers heeft dat ook al een negatief effect gehad op de Nederlandse economie. "Het gebrek aan voorspelbaarheid en stabiliteit is een bedrijfseconomisch risico voor ondernemingen en heeft daarmee een negatief effect op investeringsbeslissingen", schrijven ze.

Demissionair staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) laat in een Kamerbrief weten geen reactie meer te geven op deze evaluatie. De toekomst van de expatregeling laat hij over aan het nieuwe kabinet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl