Selma Konijn en Ruth Vorsselman
NOS SportAangepast

Kanovaarder Konijn ook individueel geplaatst voor Spelen, Mus en Flier niet

Kanovaarder Selma Konijn heeft zich woensdag met de historische plaatsing voor Olympische Spelen in de K2-klasse met Ruth Vorsselman ook direct geplaatst voor de individuele afstand in Parijs 2024. Om die reden hoefde zij donderdag tijdens dag twee van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in het Hongaarse Szeged niet in actie te komen op de individuele 500 meter.

Vorsselman mag volgens de internationale richtlijnen wel al uitkomen op de Spelen, alleen voldoet ze nog niet aan de eisen van NOC*NSF. Vorsselman heeft namelijk nog geen A-finale gevaren op de individuele 500 meter kanosprint. Als zij dit weekend de finale haalt bij de wereldbeker voldoet ook zij aan de nationale eis.

Twee andere Nederlanders, Anna Mus en Albart Flier, gingen donderdag wel het water op, maar strandden in de halve finales. Zij hebben zich niet geplaatst voor de Spelen.

Historische zege

De prestatie van Konijn en Vorsselman was een bijzondere: voor het eerst sinds 1992 plaatste een Nederlands duo zich in de 500 meter kanosprint voor de Spelen in de K2-klasse. Ze wonnen het OKT verrassend. Bovendien leverde het Konijn en Vorsselman individuele startbewijzen op voor de 500 meter kanosprint in de K1-klasse.

Mus en Flier moesten er nog wel voor kanoën. Voor hen gold dat een eerste of tweede plek in de finale een olympisch ticket zou opleveren.

Mus werd vijfde in de series, maar eindigde in de halve finales als zevende en voorlaatste. Flier eindigde vierde in de serie op de 1.000 meter, maar kwam in zijn halve finale als achtste en voorlaatste over de streep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl