Een campagne in Rotterdam tegen straatintimidatie (2017)
NOS Nieuws

Handhaven nieuwe straatintimidatiewet volgens vakbonden 'grote uitdaging'

Het handhaven van het landelijke verbod op seksuele straatintimidatie wordt een grote kluif voor politie en boa's. Dat zeggen de boa- en politievakbonden van de ACP tegen onderzoeksprogramma Pointer, dat de haalbaarheid van de wet onder de loep nam. Vooral de opstapeling van nog meer taken wordt volgens Richard Gerrits van de Boavakbond ACP een "hele grote uitdaging."

De Eerste Kamer stemde in maart in met de Wet seksuele misdrijven. Daardoor kunnen slachtoffers van aanranding en verkrachting aangifte doen, zonder dat er bewijs van dwang aangeleverd hoeft te worden. Onder dezelfde wet valt ook seksuele intimidatie in het openbaar. Mensen die anderen naroepen met seksueel getinte opmerkingen op straat kunnen juridisch vervolgd worden. De wet geldt vanaf 1 juli.

Duizenddingendoekje

Dat de wet er nu eindelijk landelijk komt, is volgens de vakbonden geen probleem. Ook het OM juicht de wet toe en zegt tegen Pointer het "ontzettend fijn te vinden dat er nu kaders zijn waarbinnen gehandhaafd kan worden". De zorgen zitten hem volgens boa-vakbond voorzitter Gerrits in de uitvoering, die bij zowel de politie als de boa's ligt. Zo wordt de boa volgens hem langzamerhand "het duizenddingendoekje van de maatschappij."

Ook de politie kampt al lange tijd met capaciteitsproblemen. Door de nieuwe wet kan de politie straks daders van straatintimidatie op heterdaad betrappen. Maar dat kan volgens Politiebondwoordvoerder Ramon Meijerink erg moeilijk worden.

"Als wij in uniform lopen, zullen wij het al niet horen. Dan zouden we dus bijvoorbeeld in burger moeten gaan. En dan nog moet er ondersteunend bewijs liggen om iemand daadwerkelijk een boete op te leggen. Daar liggen wel onze zorgen."

Rotterdam en Utrecht gaan volgens de woordvoerder van de Boavakbond in ieder geval experimenteren met de aanpak van straatintimidatie. Voor de pilot worden boa's opgeleid die vanaf juli in burger de straat op kunnen, met als doel om mensen op heterdaad te kunnen betrappen.

De bedoeling is dat er zoveel mogelijk proces-verbalen opgemaakt gaan worden, zodat er na een jaar in ieder geval een aantal daarvan aan de rechter kunnen worden voorgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl