Mark Bommel
NOS Voetbal

Van Bommel lijkt na 'geslaagde Antwerp-kuur' klaar voor nieuw trainersavontuur

Trainer Mark van Bommel speelt vanmiddag met Antwerp tegen Union Sint-Gillis voor het tweede jaar op rij de bekerfinale in België. Voor de 47-jarige coach zou het winnen van de Croky Cup een mooi slotakkoord zijn van zijn overwegend succesvolle Vlaamse avontuur.

Want vrijwel iedereen gaat er in Antwerpen vanuit dat Van Bommel aan zijn laatste weken bezig is bij de Great Old, zoals de club ook wel wordt genoemd. "Ik heb hier nog een contract voor één jaar, maar we zijn nog in gesprek of we doorgaan", zei de Nederlander vorige week, waaruit blijkt dat zijn toekomst bij Antwerp onzeker is.

Financieel zwaar weer

De precaire financiële situatie van Antwerp én het sportief mindere seizoen (met de laatste plaats in de play-offs voor het kampioenschap met zes nederlagen in zeven duels) bepalen vermoedelijk dat Van Bommel het waarschijnlijk na twee seizoenen voor gezien houdt.

De club boekte over het kampioensseizoen 2022/2023 een verlies van 46 miljoen euro (het grootste financiële verlies ooit voor een Belgische voetbalclub), terwijl het jaar ervoor ook al een tekort van 32 miljoen euro in de boeken stond.

Mark van Bommel (rechts) viert het winnen van de landtitel met Antwerp

Clubvoorzitter Paul Gheysens (eigenaar van een vastgoedbedrijf) tastte vervolgens flink in de buidel om Antwerp overeind te houden. Van Bommel besefte op zijn beurt dat de mogelijkheden op korte termijn niet groot zijn en trok ongetwijfeld zijn conclusies.

Dat kwam toen bovenop het vertrek van de talentvolle middenvelder Arthur Vermeeren, die in de winterstop voor ongeveer 19 miljoen euro naar Atlético Madrid ging. Het was misschien wel een noodgedwongen vertrek. De club kan het geld immers goed gebruiken.

Van Bommel kreeg na zijn ontslag bij PSV (december 2019) en een mislukt avontuur bij VfL Wolfsburg (oktober 2021) een kans bij Antwerp. Technisch directeur Marc Overmars appte hem in het voorjaar van 2022. "Zin in een voetbalgesprek?", klonk het kortaf.

Van Bommel hapte toe. Zou dit zijn laatste kans worden om als coach te slagen? Hij greep die kans met beide handen.

Mark is de beste trainer die ik ooit heb gehad, in alle facetten.

Antwerp-aanvoerder Toby Alderweireld

Met onder anderen de Belgische routinier Toby Alderweireld en de Nederlanders Vincent Janssen, Jurgen Ekkelenkamp en Calvin Stengs als nieuwelingen in het team beleefde Van Bommel een droomseizoen door Antwerp, na een weergaloze ontknoping, de eerste landstitel in 66 jaar te bezorgen.

Antwerp won vervolgens in 2023 met Van Bommel ook de beker en de supercup. Het leverde Van Bommel de prijs 'trainer van het jaar' op in België.

Toby Alderweireld (tweede van links) en Mark van Bommel (rechts) na het winnen van hun ereprijs in januari 2024

Zijn aanvoerder Alderweireld werd tot 'speler van het jaar' uitgeroepen. "Mark is de beste trainer die ik ooit heb gehad, in alle facetten. Zonder hem had ik niet zo'n goed jaar gehad", vertelde de voormalig international in januari tijdens een interview met Het Laatste Nieuws.

Heel erg

Alderweireld, oud-speler van onder meer Atlético Madrid, Tottenham Hotspur en Ajax, had tijdens het interview een voortschrijdend inzicht. "Ik maak me zorgen over volgend seizoen. Ik zou het heel erg vinden als Mark er niet meer zou zijn."

En dat gaat dus hoogstwaarschijnlijk wel gebeuren, maar Van Bommel en Alderweireld (35) hebben nog een bekerfinale om hun gezamenlijke periode op een mooie manier af te sluiten. Een periode die Van Bommel waarschijnlijk tot in lengte van jaren zal koesteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl