Real velt Bayern in slotfase en bereikt wederom Champions League-finale

Real Madrid heeft voor de zesde keer in elf seizoenen de finale van de Champions League gehaald. In het eigen Estadio Santiago Bernabéu werd Bayern München in een levendige slotfase met 2-1 verslagen, nadat het lange tijd 0-1 had gestaan. Het eerste duel in Duitsland was vorige week in 2-2 geëindigd.

Borussia Dortmund is de andere finalist. De Duitse ploeg plaatste zich gisteravond ten koste van Paris Saint-Germain voor de eindstrijd, die zaterdag 1 juni op Wembley wordt gespeeld. Voor Dortmund zal het weinig hoop geven dat Real de vorige vijf finales allemaal wist te winnen.

Zeldzame blunder Neuer

Bayern leek tot twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd op weg naar de finale, totdat een zeldzame blunder van Manuel Neuer de 1-1 van Joselu inluidde. De Spaanse spits was twee minuten later bij het begin van de blessuretijd opnieuw trefzeker en kroonde zich tot held van de Koninklijke.

In totaal werden er vijftien minuten aan extra tijd toegevoegd. Het waren hectische minuten met veel opwinding langs de zijkant ook richting de arbitrage, die nog een Bayern-goal van Matthijs de Ligt afkeurde omdat Noussair Mazraoui volgens de grensrechter buitenspel zou hebben gestaan.

Omdat hij al tijdens de aanval had gevlagd, kon de VAR de situatie niet meer beoordelen. "Een schande" noemde De Ligt het na afloop.

Oranje-international De Ligt deed de hele wedstrijd mee tegen Real Madrid. Dat gold ook voor Bayern-teamgenoot Noussair Mazraoui, de Marrokaans international die net als De Ligt eerder voor Ajax speelde.

De wedstrijd kende een vermakelijk begin. Na zes minuten werd Real gevaarlijk via een voorzet van Dani Carvajal. Geen enkele Madrileense collega kon echter zijn voet tegen de bal zetten.

Twee minuten later doken meerdere Bayern-aanvallers op in kansrijke positie. Serge Gnabry kon zelf schieten, maar legde af op Harry Kane. De pass was te onzorgvuldig.

Op de paal

De eerste levensgrote kans van de wedstrijd was voor Real Madrid in de dertiende minuut. Vinícius Júnior raakte van dichtbij met een diagonaal schot de paal.

De Braziliaan en zijn collega-aanvaller (tevens landgenoot) Rodrygo waren sowieso een plaag voor hun tegenstanders. Toch bleef Bayern, mede dankzij keeper Neuer, op de been. Dat gold niet voor Bayern-aanvaller Gnabry. Hij moest zich geblesseerd laten vervangen door Alphonso Davies.

Hoewel Real comfortabeler aan de bal was, volleerde Kane nog een keer knap op het doel van Real-keeper Andrij Lunin. Het was een van de weinige balcontacten van de Engelsman in de eerste helft.

Vinicius Júnior zweept het publiek op

De ploeg van Carlo Ancelotti en met name Vinícius Júnior begon goed aan de tweede helft. Bayern moest alle zeilen bijzetten om de stand gelijk te houden.

Toch waren het de Duitsers die de eerste goal maakten. Davies kapte Antonio Rüdiger uit en schoot snoeihard raak in de 68ste minuut. Het was de eerste goal van de Canadees in de Champions League.

De 1-1 stond daarna al snel op het scorebord, maar kon ook weer verwijderd worden. Een inzet Nacho ging via onder andere De Ligt binnen, maar de Spanjaard had Joshua Kimmich in het gezicht geduwd en dus ging er na tussenkomst van de VAR een streep door de treffer.

Goudhaantje Joselu

De gelijkmaker kwam in de 88ste alsnog na een fout van Neuer. Hij liet een op het oog simpel afstandsschot los, waarna Joselu kon binnentikken.

Enkele minuten later deed de invaller dit opnieuw na een voorzet van Rüdiger. De treffer werd in eerste instantie afgekeurd vanwege buitenspel, maar de VAR zorgde er in dit geval voor dat de Real-treffer wel doorgang vond (2-1).

De Ligt kwam in de blessuretijd nog tot scoren, maar er was al afgefloten. Tot grote woede van Bayern. Uiteindelijk kwamen de Duitsers de goals van Real niet meer te boven, waardoor een Duitse finale uitbleef.