Jürgen Klopp van Liverpool baalt van het nieuwe puntenverlies

Titel lijkt definitief uit zicht voor Liverpool, Sheffield United degradeert

Liverpool heeft in de uitwedstrijd tegen West Ham United opnieuw puntenverlies geleden. In het Olympisch Stadion kwam de ploeg van coach Jürgen Klopp niet verder dan 2-2, waardoor de ploeg verder achterop is geraakt in de titelrace.

Manchester United kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Burnley, terwijl Sheffield United na een 5-1 nederlaag tegen Newcastle United is gedegradeerd uit de Premier League.

Liverpool leed deze maand al twee nederlagen en speelde zaterdag dus gelijk. In punten is de achterstand op koploper Arsenal en nummer twee Manchester City nog te overzien, maar beide concurrenten hebben minder duels gespeeld.

Titel uit zicht

De kans dat zowel Arsenal als City genoeg punten verspeelt, is te verwaarlozen, waardoor Liverpool-trainer Klopp dus niet zal afzwaaien als kampioen. De Duitser vertrekt na negen jaar en wordt zeer waarschijnlijk opgevolgd door Feyenoord-coach Arne Slot.

Stand Premier League 27 april 2024

Virgil van Dijk, Cody Gakpo en Ryan Gravenberch stonden in de basis. Op bezoek bij West Ham oogde Liverpool kwetsbaar, zeker in de minuten voor rust. Dat het bij één tegentreffer bleef, was deels te danken aan de oplettende doelman Alisson Becker.

Evenaring clubrecord

De Braziliaan kon evenwel niet voorkomen dat West Ham in de 43ste minuut op voorsprong kwam. Uit een snel genomen hoekschop kopte Jarrod Bowen zijn zestiende goal van het seizoen binnen, een evenaring van het clubrecord dat Paolo Di Canio een kwarteeuw geleden vestigde.

Bowen heeft nog drie Premier League-duels om de prestatie van de Italiaanse spits te overtreffen.

Liverpool-coach Jürgen Klopp en West Ham-aanvaller Jarrod Bowen schudden elkaar de hand na afloop van het duel

Zo onzeker als Liverpool voor rust oogde, zo overtuigend kwam de ploeg uit de kleedkamer. Met een bedachtzaam schot in de hoek zorgde Andrew Robertson voor de gelijkmaker.

Ommekeer

Liverpool nam het initiatief en kwam in de 65ste minuut op voorsprong. Een schot van Cody Gakpo belandde via twee West Ham-verdedigers en doelman Alphonse Aréola in het net.

De inzet veranderde van richting via de buik van Angelo Ogbonna en de knie van Tomas Soucek, maar de treffer werd als eigen doelpunt toegekend aan Aréola.

Liverpool kon de voorsprong niet vasthouden. Met nog een kwartier op de klok kopte West Ham-spits Michail Antonio de gelijkmaker binnen.

Antony scoort voor United

Manchester United slaagde er niet in om van degradatiekandidaat Burnley te winnen: 1-1. De ploeg van trainer Erik ten Hag kwam in de tweede helft dankzij een doelpunt van Antony op voorsprong, maar kreeg in de slotminuten een penalty tegen na een VAR-check.

Antony viert zijn openingstreffer

Antony profiteerde in de 79ste minuut van een foute pass van Sander Berge. De Burnley-verdediger wilde een teamgenoot inspelen, maar hield geen rekening met de oplettende Braziliaan.

De vleugelaanvaller onderschepte de pass, ging in het strafschopgebied voorlangs aan Berge en schoof de openingstreffer al vallend langs doelman Arijanet Muric in de hoek.

Nog geen tien minuten later was de voorsprong weer verdwenen, na een overtreding van doelman André Onana. In een poging een onhandige kopbal van ploeggenoot Casemiro onschadelijk te maken, werkte Onana Burnley-spits Zeki Amdouni hardhandig naar de grond.

Na een korte VAR-check werd de wilde actie van de Kameroense keeper bestraft met een penalty. Amdouni, eerder in de tweede helft ingevallen, ging zelf achter de bal staan en schoof de bal rustig in de hoek.

• Reuters
    André Onana begaat een overtreding, resulterend in een strafschop
  • Reuters
    André Onana baalt van zijn overtreding, die een strafschop (en tegendoelpunt) oplevert

United claimde in blessuretijd nog een penalty, nadat Antony de bal van dichtbij hard op de arm van een verdediger had geschoten. Geen strafschop, was het oordeel van de VAR, en dus leed United opnieuw puntenverlies in eigen huis.

Newcastle speelt Sheffield weg, degradatie een feit

Newcastle United won in eigen huis overtuigend met 5-1 van Sheffield United, dat door de nederlaag na één seizoen is gedegradeerd uit de Premier League.

Sheffield heeft na 35 wedstrijden zestien punten en kan de huidige nummer zeventien Nottingham Forest niet meer achterhalen.

De spelers van Sheffield United accepteren de degradatie en bedanken de meegereisde supporters

Newcastle, dat door het gelijkspel van United twee punten is ingelopen op de ploeg van Ten Hag, besliste het duel na rust. De thuisploeg kwam vroeg op achterstand door een doelpunt van Anel Ahmedhodzic. Binnen het half uur maakte Alexander Isak de gelijkmaker namens Newcastle.

In de tweede helft bleek Sheffield geen partij voor de huidige nummer zeven van de ranglijst. Bruno Guimarães, Isak (strafschop), Ben Osborn (eigen doelpunt) en Callum Wilson waren trefzeker.

Gerechtigheid voor Chelsea, Everton is veilig

Chelsea kende een stroeve start op bezoek bij Aston Villa. Mede door een eigen goal van Marc Cucurella stonden de Londenaren in de eerste helft al met 2-0 achter. Terwijl ze ruim 75 procent van het balbezit hadden en veel meer doelpogingen noteerden.

Na rust kreeg Chelsea loon naar werken. Via voormalig PSV-speler Noni Madueke en Conor Gallagher werd het nog 2-2. Vlak voor tijd dachten 'The Blues' zelfs nog de winnende goal te hebben gemaakt, maar die werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd,

Verder wist Everton lijfsbehoud veilig te stellen. De club, die dit seizoen tweemaal een puntenstraf om de oren kreeg van de Engelse voetbalbond, won thuis van Brentford en kan daarmee wiskundig niet meer degraderen.