NOS Nieuws

Wekdienst 18/4: EU-top over economie • Uitspraak zaak doodsteken AH-medewerkster

Goedemorgen! De EU-leiders bespreken in Brussel de Europese economie en verdachte Jamel L. hoort de uitspraak in de zaak over het doodsteken van een supermarktmedewerkster in het centrum van Den Haag.

Eerst het weer: het wordt wisselend bewolkt met stapelwolken en zon. Er valt nog een enkel buitje maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Bij een matige noordenwind wordt het 10 tot 12 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De EU-leiders beginnen aan de tweede dag van hun top in Brussel, die in het teken zal staan van de Europese economie. Demissionair premier Mark Rutte en zijn ambtgenoten bespreken onder meer hoe ze kunnen voorkomen dat het Europese bedrijfsleven wordt weggeconcurreerd door de VS en China.
  • De rechtbank in Den Haag doet om 13.00 uur uitspraak in de zaak tegen Jamel L. (57) over het doodsteken van een supermarktmedewerkster in het centrum van Den Haag. Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.
  • De bestuursrechter in Zwolle doet uitspraak over de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen. Omwonenden hebben de vergunning aangevochten.
  • Het is de tweede en laatste dag van het staatsbezoek van Spanje aan Nederland. De staatshoofden bezoeken bedrijven en organisaties die voor beide landen van belang zijn. De koninginnen Letizia en Máxima gaan in gesprek met organisaties die zich inzetten voor de mentale gezondheid van jongeren en ze vieren het tienjarig bestaan van het Amsterdams Spaans Film Festival. Vanmiddag is er nog een regeringslunch en het staatsbezoek wordt afgesloten in Museum STRAAT in Amsterdam.

Wat heb je gemist?

Sinds 2015 zijn door zelfdodingsmiddel X zeker 172 mensen gestorven, blijkt uit onderzoek van stichting 113 Zelfmoordpreventie en de GGD in Amsterdam. Naar eigen zeggen is het voor het eerst dat zo'n onderzoek is gedaan.

De gemiddelde leeftijd van de overleden mensen is 59 jaar, maar de grootste groep bestond uit mensen van boven de 70 jaar. De onderzoekers zeggen dat 70 procent van de mensen die het middel X gebruikten psychische klachten had, zoals een depressie of angststoornis.

Anders nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

PandaBuy, een Chinese online marktplaats voor namaakspullen, zit in de problemen. De Chinese politie is een onderzoek gestart nadat merkeigenaren een rechtszaak hadden aangespannen tegen het bedrijf. Bij jongeren die nepmerkkleding willen kopen is de Chinese site ontzettend populair. NOS Stories sprak met Nederlandse jongeren die neppe merkkleding via Pandabuy hebben (door)verkocht.

PandaBuy populair onder jongeren: 'Het is gewoon veel goedkoper'

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl