Abdi Nageeye
NOS Sport

Nageeye klasse apart in marathon Rotterdam: 'Alsof we aan het joggen waren'

"Dit heb ik nog nooit gevoeld", schoot het door het hoofd van Abdi Nageeye tijdens het afleggen van zijn 21ste marathon. "Het leek alsof we aan het joggen waren."

Zo sterk voelde hij zich in de straten van Rotterdam, waar hij voor de tweede keer won, het Nederlands record aanscherpte en zo ook zijn zesde Nederlandse titel binnensleepte.

Na de finish jogt hij nog een stukje over de Coolsingel, om vol trots de Nederlandse vlag te tonen aan het publiek. Een kuchje en een paar slokken water later blikt hij terug op de twee uur, vier minuten en 45 seconden waarin hij de marathon aflegde.

"Geen risico nemen, Abdi", had hij tegen zichzelf gezegd. Met het zelfvertrouwen uit zijn sterke voorbereiding en het gemak waarmee hij zondag liep, lonkte een absolute toptijd.

Nageeye zegeviert: 'Makkelijkste marathon ooit, alsof we aan het joggen waren'

Het parcoursrecord misschien zelfs, in 2021 in Rotterdam gelopen door Nageeye's Belgische vriend Bashir Abdi. De Belg klokte toen 2.03.36, nog altijd de Europese toptijd. "Wat moet ik? Zal ik voor het Europees record gaan? Die jongens zijn ook niet de makkelijkste...", overdacht Nageeye zijn strijdplan en concurrentie.

In de kopgroep, waarmee Nageeye zich al snel had losgemaakt van de rest van de ruim 17.000 deelnemers, zag hij onder anderen Birhanu Legese (persoonlijk record: 2.02.48) en de sterke Keniaan Kenneth Kipkemoi. Maar die liepen te behoudend om bij te dragen aan een parcoursrecord.

Putdeksel

"Na ongeveer 36 kilometer stapte ik op een ijzeren ding - een soort putdeksel - en voelde ik mijn hamstring een beetje. Toen dacht ik: geen risico nemen, je bent heel fris, lekker winnen. Soms moet het gewoon op safe."

En zo geschiedde. Zonder al zijn krachten in de strijd te gooien liet Nageeye zijn concurrenten één voor één achter. De laatste honderden meters liep hij onder luid gejuich solo naar de finish.

"Ik kreeg zoveel adrenaline van de mensen. Rotterdam is geweldig! Alleen maar 'Abdi, Abdi'."

Na het aanscherpen van zijn Nederlands record op de halve marathon in de City Pier City-loop bouwt Nageeye met winst in Rotterdam verder aan een topseizoen, dat volledig is ingericht in teken van de Olympische Spelen in Parijs.

De ervaren loper van Somalische komaf veranderde, niet voor het eerst, zijn aanpak. Hij werkt nu met coach Louis Delahaije en scherpte zijn eetpatroon aan.

De ervaren loper voelt zich volledig op zijn top, heeft alle puzzelstukjes bij elkaar. "Had ik dit maar tien jaar geleden", lacht hij. "Ik ben nu 35 jaar en nu heb ik de perfecte mix, het complete plaatje. Ook door alle coaches met wie ik heb gewerkt." Na periodes met diverse gerenommeerde langeafstandscoaches is hij op zijn plek bij "allrounder" Delahaije.

Ervaring levert Nageeye perfecte mix op: 'Alle puzzelstukjes bij elkaar'

"Ik ben heel blij dat ik nu zo in het leven staan, en dat ik nog even meekan." Over een paar maanden wacht het grote doel, de olympische marathon in Parijs. Of het nog beter kan dan zijn zilveren medaille, drie jaar geleden in Tokio?

"Ik hoop het, ik hoop het", denkt Nageeye vooruit. "We gaan nu lekker terug naar Kenia, goede plannen maken. Parijs zal heel zwaar worden, het is geen Rotterdam. We moeten afwachten wie Ethiopië en Kenia gaan selecteren en dan, na de best mogelijke voorbereiding, er alles uithalen."

Zijn lach verraadt veel. Nageeye blaakt van het zelfvertrouwen na de klinkende overwinning op de Coolsingel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl