Bayern viert de goal van Raphael Guerreiro

Bayern stelt titelfeest Leverkusen minimaal één dag uit, Malen terug bij Dortmund

Bayer Leverkusen kan in de 29ste speelronde van de Bundesliga voor het eerst kampioen worden, maar vandaag niet meer. Daarvoor moesten Bayern München (thuis tegen 1. FC Köln) en VfB Stuttgart (thuis tegen Eintracht Frankfurt) allebei verliezen en dat gebeurde niet.

Bayern, nummer twee van de Bundesliga, boekte een moeizame 2-0 zege op Köln, terwijl Stuttgart later met 3-0 won van Eintracht. Als Leverkusen morgen (om 17.30 uur) Werder Bremen verslaat, is de club van Oranje-international Jeremie Frimpong alsnog kampioen.

Stand Bundesliga

De supporters van Leverkusen konden kijkend naar de beelden van de wedstrijd tussen Bayern en Köln enkele keren bijna juichen. Faride Alidou schoot voorlangs en een kopbal van Köln-aanvaller Sargis Adamyan werd door Bayern-keeper Sven Ulreich gered.

De thuisploeg was ook dicht bij de openingsgoal, maar Harry Kane, woensdag tegen Arsenal (2-2) in Londen nog wel trefzeker, schoot op de binnenkant van de paal en dat deed Mathys Tel ook. Toen Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui na ruim een uur spelen waren gewisseld, kwam Bayern toch op voorsprong.

Joshua Kimmich nam een hoekschop snel op Raphaël Guerreiro en de Portugees krulde de bal met links fraai in de verre hoek. Na een blunder van Dayot Upamecano kreeg Luca Waldschmidt in de slotminuut dé kans op de gelijkmaker. Bayern-keeper Ulreich bracht echter redding.

Harry Kane

In blessuretijd ging Waldschmidt aan de andere kant in de fout. Thomas Müller nam het cadeautje dankbaar aan en stelde de zege veilig. Een opsteker voor Bayern, vier dagen voor de return tegen Arsenal in de kwartfinales van de Champions League.

Een flinke tegenvaller voor de regerend kampioen was het uitvallen van Kingsley Coman vanwege een blessure. De Fransman staat hierdoor meerdere weken aan de kant, zo bevestigde Bayern na afloop.

Haller valt uit, Malen valt in bij Dortmund

Na de 2-1 nederlaag van woensdag tegen Atlético Madrid in de kwartfinales van de Champions League wachtte Borussia Dortmund de gang naar het Borussia-Park voor de wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach.

Sébastien Haller, tegen Atlético als invaller maker van de late aansluitingstreffer, mocht dit keer starten, maar viel al na tien minuten geblesseerd uit. Ian Maatsen begon net als tegen Atlético met een slordigheid, maar hij herstelde zich met een overtreding met een gele kaart tot gevolg.

Tegen Atlético leidde een fout van Maatsen nog tot de Spaanse openingsgoal. Via twee goals van de Oostenrijker Marcel Sabitzer, waarvan één strafschop, nam Dortmund binnen een half uur een 0-2 voorsprong. Oud-Ajacied Maximilian Wöber verkleinde de marge tot één.

Donyell Malen (l) en Franck Honorat (r)

Maatsen bleef na rust achter in de kleedkamer. Na een vermeende overtreding van keeper Jonas Omlin op Karim Adeyemi wees arbiter Florian Badstübner in de tweede helft voor de tweede keer naar de stip, maar na ingrijpen van de VAR draaide de scheidsrechter die beslissing terug.

Even later kreeg Adeyemi zijn tweede gele kaart en moest Dortmund het laatste half uur met tien man de 1-2 voorsprong verdedigen. Dat lukte. Donyell Malen maakte als invaller zijn rentree. Hij liep in de oefeninterland van Oranje tegen Duitsland eind maart een bovenbeenblessure op.

RB Leipzig bleef door een 3-0 overwinning op VfL Wolfsburg in punten gelijk met Dortmund. Dani Olmo, Benjamin Sesko (na een passje van Xavi Simons) en Loïs Openda scoorden voor de nummer vier van de Bundesliga.