Wekdienst Passion
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 28/3: Oekraïne en Polen overleggen • The Passion in Zeist

Goedemorgen! De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX krijgt zijn gevangenisstraf te horen. Oekraïne en Polen houden topoverleg in Warschau en vanavond is het jaarlijkse spektakel van The Passion weer op de tv.

Eerst het weer: vanochtend trekt een gebied met wolken en wat regen over. Vanmiddag komt de zon weer tevoorschijn, maar het blijft hier en daar nat. Het wordt een graad of 12.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Oekraïne en Polen houden topoverleg in Warschau. De relatie tussen de buurlanden kwam dit jaar onder druk te staan. Poolse boeren zijn boos over de invoer van Oekraïens graan.
  • Oprichter van FTX Sam Bankman-Fried hoort welke straf hij krijgt voor zijn rol in de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform. Bankman-Fried werd in november al veroordeeld voor de miljardenfraude. Aanklagers eisen tot 50 jaar cel.
  • De Amerikaanse president Joe Biden houdt in New York een bijeenkomst om geld op te halen voor zijn verkiezingscampagne. Daar doen ook oud-presidenten Barack Obama en Bill Clinton aan mee. Er worden duizenden toeschouwers verwacht en aan het programma werken allerlei beroemdheden mee.
  • Vanavond is The Passion in Zeist. Het is de 14de editie van het evenement waarin het lijden en sterven van Jezus wordt verbeeld. Hoofdrolspelers zijn William Spaaij als Jezus, rapper Keizer (Judas) en Angela Schijf als Maria. De verteller is dit jaar Kluun.
  • En er wordt gehockeyd in de Euro Hockey League. Landskampioen Pinoké speelt tegen het Spaanse Real Club de Polo. De wedstrijd is live te zien op NOS.nl en in de NOS-app, vanaf 19.15 uur.

Dit is er vannacht gebeurd:

De lander die Japan eind januari op de maan zette, heeft ook de tweede maannacht doorstaan. Maanlander SLIM heeft nieuwe beelden naar aarde gestuurd, zo laat het Japanse ruimtevaartprogramma JAXA weten.

De ijskoude maannachten duren twee weken, waarin de maan in volledige duisternis is gehuld. Omdat SLIM afhankelijk is van zonnepanelen, schakelt de lander uit tijdens maannachten. Daardoor was er in de afgelopen twee weken geen enkele communicatie tussen SLIM en JAXA.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het dorp Heinkenszand in Zeeland is in de ban van een autodief die briefjes achterlaat. Ook Suus kreeg er eentje. Haar auto werd gestolen. Een paar dagen later vond ze hem drie straten verderop terug, mét briefje. "Thanks for using, XX Polska", stond erop.

"Er staat een knipoog achter. Het is grappig bedoeld dus, maar het is absoluut niet grappig", zegt Suus tegen Omroep Zeeland. En Suus is niet de enige die dit overkomt: Polska laat de afgelopen weken een spoor van vernieling achter in Heinkenszand en omgeving.

De autodief staat ook op camerabeelden van sommige bewoners. De politie is ermee bezig maar heeft de autodief nog niet gevonden.

Suus met het briefje

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl