Een Franse Caesar-houwitser bij de Nexter-fabriek
NOS Nieuws

Frankrijk kan 'snel' 78 houwitsers leveren aan Oekraïne

Frankrijk kan binnenkort 78 houwitsers aan Oekraïne leveren. De Franse minister Lecornu van Defensie heeft dat bekendgemaakt. Daarnaast wil Frankrijk 80.000 granaten leveren die door de houwitsers kunnen worden afgevuurd.

De houwitser is een type artillerie dat granaten kan afvuren op doelen ruim 40 kilometer verderop. Oekraïne heeft in de afgelopen twee jaar van de oorlog tegen Rusland houwitsers ontvangen van verschillende landen, ook van Nederland, maar niet eerder zo'n groot aantal.

Op een persconferentie zei Lecornu dat Frankrijk een overeenkomst heeft gesloten met Denemarken en Oekraïne om de Caesar-houwitsers te financieren. Hij zei niet wanneer de wapens naar Oekraïne gaan, maar wel dat dit snel kan gebeuren.

Begin dit jaar zei Lecornu al dat wapenproducent Nexter de productietijd van de Caesar-houwitsers heeft kunnen halveren, waardoor er dit jaar 78 houwitsers beschikbaar zouden komen voor Oekraïne. Nu Frankrijk het financiële plaatje rond heeft gekregen in samenwerking met de Denen, kunnen ze worden geleverd.

Afhankelijk van VS

Volgens de Franse minister moeten Europese landen minder afhankelijk worden van de Verenigde Staten voor hun verdediging. "We weten dat de veiligheid van Europa op de schouders van Europeanen moet vallen. Dat is absoluut noodzakelijk."

Eerder deze maand werden EU-leiders het eens over 5 miljard euro extra steun voor Oekraïne. Lidstaten krijgen geld uit deze pot in ruil voor leveringen van munitie en materieel aan Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl