Son Jun-ho op een persconferentie tijdens het WK 2022 in Qatar
NOS Voetbal

Zuid-Koreaanse voetballer Son Jun-ho na bijna een jaar vrijgelaten door China

De Zuid-Koreaanse voetballer Son Jun-ho is na ruim tien maanden weer een vrij man. Hij werd in mei 2023 vastgezet door China, op verdenking van omkoping.

De 31-jarige Son stond op het moment van zijn arrestatie nog onder contract bij de Chinese topclub Shandong Taishan. Daar zou hij volgens Chinese autoriteiten steekpenningen hebben aangenomen om wedstrijden te beïnvloeden.

De arrestatie werd met ontzetting ontvangen door de Zuid-Koreaanse voetbalbond. De inmiddels ontslagen bondscoach van het land, Jürgen Klinsmann, sprak zich afgelopen november nog uit over de situatie.

"We hebben maar één wens voor de kerst. En die is Son Jun-ho vrij te krijgen, zodat hij zijn familie weer kan zien", zei Klinsmann toen. "Tot op de dag van vandaag hebben we nog niets gehoord waaruit blijkt dat hij iets verkeerds heeft gedaan."

Bemiddeling via consulaat

Inmiddels is Son weer thuis, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat ministerie heeft naar eigen zeggen meer dan twintig consulaire gesprekken gevoerd met China om de vrijlating te bewerkstelligen.

Son, 20-voudig international van zijn land en actief op het WK 2022 in Qatar, is volgens Koreaanse media gezond en klaar voor een terugkeer in de voetballerij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl