Axel Laurance wint de vijfde etappe in de Ronde van Catalonië.
NOS Wielrennen

Beloftenkampioen Laurance volgt voorbeeld Van der Poel met sprintzege in Catalonië

Axel Laurance heeft de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De 22-jarige Fransman, wereldkampioen bij de beloften, bleef na een dag vol aanvallen en achtervolgen Marijn van den Berg een paar centimeter voor.

Voor Alpecin-Deceuninck is het zodoende weer een uitstekende dag. Eerder op de dag won Mathieu van der Poel - die andere wereldkampioen van Glasgow - namelijk de E3 Classic.

Voor Laurance is het de eerste zege in de WorldTour.

Pogacar-show

Deze Ronde van Catalonië is de grote Pogacar-show. Zodra de weg omhoog loopt - en dat is in de meeste etappes het geval - ie er niets te doen aan de overmacht van het Sloveense wonderkind.

Vandaag viel het met iets meer dan 2.000 hoogtemeters relatief mee in de rit van 167,3 kilometer van Altafulla naar Viladecans en dus rook het halve peloton zijn kans. "Dit was een van de zwaarste etappes deze hele ronde met al die aanvallen", pufte Tadej Pogacar achteraf. "Maar het was ook spectaculair."

In de vliegensvlugge openingsfase regende het inderdaad aanvallen, tot er een sterke kopgroep van negen ontstond. Voormalig Tourwinnaar Geraint Thomas ging zijn kans, samen met onder anderen Attila Valter, Patrick Konrad, Ivan Garcia Cortina, Andreas Leknessund en het jonge Ierse klimtalent Darren Rafferty.

Nog niet zo lang geleden zou dat een groep zijn die het tot aan de finish zou kunnen uitzingen, maar in het huidige wielrennen worden geen cadeaus meer gegeven.

Steven Kruijswijk in de aanval in de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië.

En dus werden de negen al ruim voor de helft van de etappe ingerekend. Steven Kruijswijk was een van de renners die het op en na de Coll de Les Ventoses (tweede categorie) probeerde, maar ook dat was slechts een kort leven beschoren.

Hergroepering

Vijf mannen wisten zich vervolgens los te maken en zij kregen zowaar een minuut of twee marge, maar op de tweede gecategoriseerde klim werden ook zij weer ingerekend.

Al die aanvalspogingen ten spijt, in de lange afdaling naar de finishplaats aan de Catalaanse kust, kwam het tot een vrijwel algehele hergroepering. Ook Marijn van den Berg, de winnaar van de sprint op donderdag, wist weer aan te sluiten.

Pogacar begon de sprint op de eerste rij, maar kneep wijselijk in de remmen toen er wat geduwd en gekwakt werd. Van den Berg leek op weg naar zijn tweede dagzege, maar Laurance had net iets meer snelheid. Bryan Coquard (Cofidis) eindigde als derde.

Toch mocht Van den Berg nog even naar het podium, want hij neemt de puntentrui over van Pogacar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl