NOS Wielrennen

Pogacar opnieuw klasse apart in pittige bergrit Ronde van Catalonië

Ook de derde etappe van de Ronde van Catalonië is gewonnen door Tadej Pogacar, een pittige bergrit met drie beklimmingen en een aankomst na een klim van 18,4 kilometer à 6,7 stijgingspercentage.

De Sloveen van UAE kwam na de 176,7 kilometer van Sant Joan de les Abadesses naar skigebied Port Ainé solo over de meet en herhaalde daarmee zijn demonstratie van gisteren, toen hij in de eerste bergetappe in Noord-Spanje ook al flink huishield en de concurrentie op anderhalve minuut en meer reed.

Pogacar opnieuw klasse apart in pittige bergrit Ronde van Catalonië

De klassementsleider verstevigde uiteraard zijn positie. De op 48 seconden als tweede finishende Mikel Landa blijft ook tweede in het algemeen klassement. Wout Poels werd op iets meer dan een minuut knap vierde.

Sloveense grapjes

Gisteren speelde Pogacar op verschillende manieren met de concurrentie: in het vlakke begin van de etappe reed hij brutaal weg uit het peloton met zijn ploeggenoot Domen Novak, verstopte hij zich in het struikgewas en liet zijn concurrenten zo in het ongewisse.

Het was de vraag of de Sloveen zich vandaag met twee beklimmingen van de buitencategorie in de tweede helft van de rit weer zou laten gelden.

De eerste die zich in de derde etappe liet zien was Bauke Mollema, die wel wat renners meekreeg maar niet ver kwam. Later kreeg een grote groep van veertien sterke klimmers wat meer ruimte.

Onder hen de jonge Belg Mauri Vansevenant, vernoemd naar oud-renner Melchor Mauri die hem maandag voor de start even de hand kwam schudden.

Met gerenommeerde klimmers als Harold Tejada, Hugh Carthy, Ivan Ramiro Sosa en Andreas Leknessund in de gelederen leek de kopgroep op papier niet kansloos voor de dagzege. Zover kwam het niet.

Kort nadat ze aan de beklimming van Port de Cantó waren begonnen, kwam ook aan hun avontuur een eind. Vooraan nam Visma-Lease a Bike, dat na gisteren Bart Lemmen vandaag ook Loe Van Belle de koers zag verlaten, het initiatief. Hun kopman Sepp Kuss, vorig jaar winnaar van de Ronde van Spanje, had een dag eerder dik twee minuten verloren op Pogacar.

Eenmaal op de slotklim nam Soudal-Quick Step het heft in handen, de ploeg van Mikel Landa die dinsdag 'the best of de rest' was en als tweede over de meet kwam. Terwijl Jan Hirt tempo maakte, dunde het peloton flink uit.

Landa gaat, Pogacar erover

Op 7,5 kilometer van de top nam Landa de benen, maar hij kreeg meteen Pogacar mee. Sterker, de Sloveen ging erop en erover. Terwijl Landa in het luchtledige spartelde, maakte ook Kuss zich los van het peloton. De Amerikaan had de nummer twee van het klassement snel te pakken, maar zag Pogacar uit het zicht verdwijnen.

Chris Harper meldde zich bij de twee achtervolgers, van wie Landa toch de beste benen bleek te hebben. Hij finishte op 48 seconden als tweede. De rest volgde op een minuut of meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl