Million Manhoef in duel met Sivert Mannsverk
NOS Voetbal

Matig Jong Oranje onderuit tegen Noren, ondanks blunder van Ajacied Mannsverk

Hoewel Ajax-middenvelder Sivert Mannsverk Jong Oranje nog een handreiking deed, heeft de ploeg van Michael Reiziger donderdagavond in Nijmegen verloren van Jong Noorwegen. Het werd 1-2.

Jong Oranje speelde een oefenwedstrijd aangezien er geen wedstrijd in de EK-kwalificatie op het programma stond. Maandag wacht daarin wel een uitwedstrijd tegen Moldavië. Nederland is nog ongeslagen in die kwalificatiereeks.

Er kon in Nijmegen dus wat worden uitgeprobeerd door Reiziger. De bondscoach koos voor vier debutanten in de basis: verdediger Wouter Goes (AZ), de middenvelders Max Bruns (FC Twente) en Julian Baas (Excelsior) en doelman Dani van den Heuvel (Leeds United).

"Ik wilde zien hoe zij zich staande zouden houden in een systeem dat ze nooit spelen. Dat hebben ze redelijk gedaan, maar het moet wel beter", liet de trainer zich na afloop ontvallen.

Een van de debutanten, doelman Van den Heuvel, had ongetwijfeld de ambitie om bij zijn debuut het doel schoon te houden, maar al na één minuut kon dat idee in de prullenbak.

Een voorzet werd volledig verkeerd ingeschat door de Nederlandse verdediging en Seedy Jatta kon zo voor de vroege 0-1 tekenen.

Fout helpt Oranje

Oranje speelde niet goed en het was uiteindelijk Noorwegen zelf dat de ploeg van Reiziger aan de gelijkmaker hielp. Ajax-middenvelder Mannsverk wilde de bal terugspelen naar een verdediger, maar leverde in bij Ruben van Bommel (AZ). De aanvaller twijfelde geen moment en schoot de gelijkmaker binnen.

Jong Oranje komt op 1-1 tegen Noorwegen

Na de rust werd Van den Heuvel vervangen door Robin Roefs. De NEC-doelman mocht daardoor in eigen stadion laten zien wat hij waard is.

"Het is heel mooi dat ik mijn debuut heb mogen maken in De Goffert", zei Roefs na afloop. "Je kent hier veel mensen en het is vertrouwd terrein. Dit debuut zie ik ook als een mooie beloning voor het harde werken."

Maar hij kon het publiek in 'zijn' Goffert niet verblijden met een schoon doel. Goes had de doelman eerst nog geholpen door een bal van de doellijn weg te werken, maar niet veel later kon het grote Noorse talent Andreas Schjelderup alsnog de 1-2 maken. De Nederlandse verdediging werd volledig overlopen.

Robin Roefs bij zijn debuut voor Jong Oranje

"Het debuut wordt wel zuur doordat ik nu de beslissende treffer om mijn oren krijg, het was ook geen onhoudbare bal. Het was lekkerder geweest als ik geen tegengoal had gehad."

Schjelderup, die vorig jaar voor zo'n 14 miljoen euro van Nordsjælland overstapte naar Benfica, had daarna Roefs nog een keer kunnen passeren, mede door het falen van de Oranje-verdediging, maar weer was Goes de reddende engel op de doellijn.

Eerste verlies onder Reiziger: 'Een nederlaag went nooit'

Jong Oranje probeerde daarna nog een gelijkmaker te forceren, maar die zat er niet meer in. Daarmee was de eerste nederlaag onder leiding van Reiziger een feit.

"Een nederlaag went nooit", vertelt Reiziger. "Ook niet als het een oefenwedstrijd is. Je speelt om te winnen, maar Jong Noorwegen is ook geen slechte ploeg. Zij spelen goed positiespel en hadden een goed idee. Het is dus gewoon een goede tegenstander."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl