Emanuel Emegha
NOS Voetbal

Jong Oranje-spits Emegha eet 'geen troep' meer en is topscorer bij Strasbourg

  • Dean van het Laar

    verslaggever Jong Oranje

  • Dean van het Laar

    verslaggever Jong Oranje

Hij is 1,95 meter lang, heeft een gespierd lichaam en een neusje voor de goal. Emanuel Emegha is de naam. Spits van beroep bij het Franse RC Strasbourg, waar hij afgelopen weekend twee keer scoorde en zijn team de eerste overwinning in 2024 bezorgde.

En bij Jong Oranje, waarmee hij vanavond een oefeninterland tegen Jong Noorwegen speelt.

Maar hij is ook een jongen van 21 jaar oud, die in de afgelopen twee jaar drie keer is verhuisd. Afgelopen zomer verkaste hij voor 13 miljoen euro van het Oostenrijkse Sturm Graz naar Strasbourg. "Ik heb snel volwassen moeten worden."

Van de radar

Voor het grote publiek is Emegha al even van de radar verdwenen. De afgelopen jaren zwierf hij door Europa en voetbalde hij, met wisselend succes, bij Royal Antwerp, Sturm Graz en sinds deze zomer bij Strasbourg, de club van trainer Patrick Vieira.

Voordat Emegha in 2022 aan zijn Europese avontuur begon, speelde hij 39 duels in het eerste van Sparta Rotterdam, waar hij op zijn zeventiende debuteerde en in totaal drie goals maakte.

2021: Emanuel Emegha bij Sparta

Na zijn Spartaanse periode werden de verhuisdozen drie keer ingepakt in twee jaar tijd. Medelijden hoeft men niet met hem te hebben. En dat heeft hij zelf ook niet: "Het hoort erbij. Ik heb het ervoor over, want ik heb nu eenmaal gekozen voor deze voetbalwereld."

Hoe stoïcijns hij ook klinkt, ook bij Emegha verliep de weg naar volwassenheid met vallen en opstaan.

Veel shit

"In het begin at ik heel veel troep, maar sinds mijn tijd bij het Oostenrijkse Sturm Graz is dat veranderd. Ik at veel 'shit', daar gaat je lichaam niet beter van werken. Je bent constant aan het trainen en je lichaam breekt daardoor beetje bij beetje af."

De keuze was daardoor simpel: de knop ging om. "Laat ik het zo zeggen: tegenwoordig liggen er veel groenten op mijn bord", lacht de spits.

Zijn professionelere benadering en de kracht die hij uit zijn geloof haalt, lijken zijn sportieve vruchten af te werpen. Bij Strasbourg doet Emegha het uitstekend. Met zeven goals is hij topscorer van het team en afgelopen weekend schonk hij zijn club de overwinning met twee goals in de 3-1 zege op FC Nantes.

"Ik ben tevreden, maar ik had veel vaker moeten scoren. Geloof mij, die doelpunten komen er nog wel. Met Gods wil."

Emanuel Emegha bij Strasbourg

Die laatste woorden zeggen veel over de persoon en voetballer Emanuel Emegha. Zijn geloof speelt een grote rol in zijn bestaan. "De Heer is de reden dat ik hier ben, dat ik leef en dat ik kan doen wat ik leuk vind. We nemen vandaag de dag dingen voor vanzelfsprekend aan, maar dat zijn ze niet."

Terug naar Nigeria

Dat zag hij terug in Nigeria, waar zijn moeder vandaan komt. "Ik heb daar met eigen ogen gezien hoe armoede eruitziet. Je hebt niet eens wegen! Als het regent, blijft het twee weken liggen, terwijl het hier netjes wordt afgevoerd."

Het raakt Emegha en laat hem des te meer beseffen dat hij een bevoorrechte positie heeft. "Als ik de mogelijkheid heb, wil ik gaan proberen om verandering aan te brengen in het land. Ik weet nog niet precies wat, maar wel iets moois."

Daarvoor zal Emegha zowel in Frankrijk als bij Jong Oranje moeten blijven scoren. "Ik ben tevreden met waar ik nu ben. Tegelijkertijd is er nog heel veel ruimte voor verbetering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl