Deniz Undav
NOS Voetbal

Zes debutanten bij Duitsland voor duel met Oranje, Branthwaite en Henderson bij Engeland

De Duitse bondscoach Julian Nagelsmann heeft voor de interlands tegen het Nederlands elftal en Frankrijk zes debutanten opgeroepen. Ook de Engelse selectie kent met onder anderen oud-PSV'er Jarrad Branthwaite nieuwe namen. Ajacied Jordan Henderson zit er eveneens bij.

Drie van de zes debutanten in de Duitse selectie komen uit voor VfB Stuttgart, de huidige nummer drie van de Bundesliga: verdedigers Maximilian Mittelstädt en Waldemar Anton en aanvaller Deniz Undav.

Ook het 19-jarige Bayern München-talent Aleksandar Pavlovic zit bij de selectie en de andere debutanten in de 26-koppige spelersgroep zijn Maximilian Beier van Hoffenheim en Jan-Niklas Beste van Heidenheim. Laatstgenoemde speelde in 2019 zes eredivisiewedstrijden voor FC Emmen.

Kroos en Neuer terug

Zoals aangekondigd keert de 34-jarige middenvelder Toni Kroos van Real Madrid na tweeënhalf jaar terug in de Duitse selectie. De routinier beëindigde zijn interlandloopbaan in 2021 na de verloren achtste finale op het EK tegen Engeland (2-0), maar keerde op verzoek van Nagelsmann terug.

Ook Manuel Neuer is terug. De 37-jarige keeper van Bayern speelde op 1 december 2022 op het WK tegen Costa Rica zijn laatste van 117 interlands. Vanwege een gebroken been als gevolg van een skiongeluk was hij daarna lang uit de roulatie. Bij Bayern maakte hij eind oktober zijn rentree.

Manuel Neuer

Tegenover het oproepen van de debutanten en terugkerende routiniers staat het passeren van onder anderen Leon Goretzka en Serge Gnabry van Bayern München en Borussia Dortmund-verdediger Mats Hummels.

De Duitsers ontvangen Nederland op 26 maart in Frankfurt. Drie dagen eerder is Frankrijk de tegenstander in het Parc Olympique Lyonnais. De 'Mannschaft' treft komende zomer in de groepsfase van het EK in eigen land Schotland, Hongarije en Zwitserland.

Debuut Branthwaite, ook Ajax-routinier Henderson erbij

Oud-PSV'er Jarrad Branthwaite kreeg van de Engelse bondscoach Gareth Southgate zijn eerste oproep voor Engeland. De 21-jarige verdediger maakte afgelopen seizoen op huurbasis voor PSV indruk en is deze jaargang een vaste waarde bij Everton in de Premier League.

Ook Newcastle United-aanvaller Anthony Gordon werd voor het eerst bij de selectie gehaald.

De 33-jarige Jordan Henderson kreeg zijn eerste oproep voor Engeland als Ajacied. De middenvelder kwam begin dit jaar over van het Saudische Al-Ettifaq.

Jordan Henderson

"Het is goed om hem terug te zien in een competitie waar we hem beter kunnen beoordelen", vertelde bondscoach Southgate over Henderson. "Hij heeft een grote invloed gehad op het spel van Ajax sinds hij daar is. Ik weet dat ze heel erg blij met hem zijn. Hij brengt leiderschap en met alle aanvallende spelers in onze ploeg ook balans. Dat hebben we nodig."

Engeland oefent op 23 maart tegen Brazilië en ontvangt op 26 maart België. De ploeg van Southgate neemt het in de groepsfase van het EK op tegen Denemarken, Servië en Slovenië.

De Bruyne mist interlands België door liesblessure

Kevin De Bruyne is er op 26 maart op Wembley niet bij tegen de Engelsen. De middenvelder moet de komende interlands van België laten schieten door liesklachten. Op 23 maart treffen de Rode Duivels Ierland.

De 32-jarige De Bruyne leek juist, na een jaar afwezigheid door onder meer een hamstringblessure, tegen Ierland zijn honderdste interland te kunnen spelen. Hij staat al een jaar op 99. Bondscoach Domenico Tedesco wil echter geen risico nemen met zijn sterspeler.

Kevin De Bruyne

"We geven hem liever de tijd om goed te herstellen bij Manchester City en kunnen hem dan zo klaarkrijgen voor het EK", aldus Tedesco. "We kunnen geen risico nemen met een speler, zeker niet met Kevin."

De Bruyne werd afgelopen weekend in de topper van Manchester City tegen Liverpool (1-1) twintig minuten voor tijd gewisseld. De 21-jarige Genoa-verdediger Koni De Winter zit juist voor het eerst bij de Belgische selectie. Johan Bakayoko (PSV) werd ook geselecteerd.

België zit op het EK in een groep met Slowakije, Roemenië en de winnaar van de play-offs tussen Israël, Bosnië en Herzegovina, Oekraïne en IJsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl