Lucas Braathen tijdens de persconferentie
NOS Sport

Plots heeft Brazilië een topskiër: Braathen keert terug, maar niet als Noor

Nog geen half jaar nadat hij abrupt was gestopt met skiën, keert Lucas Braathen alweer terug. Maar dit keer niet onder de Noorse vlag, maar onder de Braziliaanse.

En een Braziliaanse topskiër is best bijzonder, want dat land won nog nooit een medaille op de Winterspelen. Negen keer was er een Braziliaanse afvaardiging op de Olympische Winterspelen.

Geboorteland moeder

De 23-jarige Braathen vertelde op een persconferentie in Salzburg "heel trots" te zijn om voor het geboorteland van zijn moeder uit te gaan komen. "Daar heb ik de liefde voor sport ontdekt, door in de straten van São Paulo te voetballen met mijn vrienden en neven."

"De kans krijgen om 200 miljoen Brazilianen te vertegenwoordigen tijdens wereldbekers, wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen, is een droom die uitkomt. "

De vijfvoudig winnaar van een wereldbekerwedstrijd werd geboren in Noorwegen, Oslo om precies te zijn, maar toen zijn ouders scheidden ging hij op driejarige leeftijd met zijn moeder mee naar Brazilië.

Braathen viert zijn zege in het wereldbekerklassement

Bij zijn terugkeer naar Noorwegen ontdekte hij de skisport. Braathen maakte in 2018 zijn debuut in het wereldbekercircuit en al snel groeide hij uit tot een slalomsensatie. Vorig seizoen veroverde de Noor nog de eindzege in het wereldbekercircuit op de slalom.

Niet meer gelukkig

Braathen besloot eind oktober 2023 een punt te zetten achter zijn carrière, omdat de sport hem niet meer gelukkig maakte. En bij zijn afscheid hintte hij ook op een geschil met de Noorse skifederatie over portretrecht.

Maar in de periode die volgde besefte hij dat hij de sport toch wel miste. Dat hij nu als Braziliaan terugkeert op de piste is volgens hem meant to be.

Bekijk een reportage uit 2020 over Lucas Braathen:

Nieuwe slalomsensatie Braathen neemt skiën 'niet zo serieus'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl