Braathen kondigde zijn pensioen aan voor de start bij de wereldbeker in Soelden
NOS Sport

Wereldbekerwinnaar Braathen (23) stopt abrupt met skiën: 'Voel me weer vrij'

Nog voor de start van de eerste wereldbeker alpineskiën in het Oostenrijkse Sölden heeft de Noorse topskiër Lucas Braathen voor een verrassing gezorgd. Op een persconferentie voor de wedstrijden vertelde de pas 23-jarige wereldbekerwinnaar dat hij per direct stopt met de sport.

Vorig jaar veroverde de Noor nog de eindzege in het wereldbekercircuit op de slalom. Maar de sport maakt hem niet meer gelukkig.

"Ik ben klaar. Nu ik dit besluit heb genomen, voel ik me voor het eerst in een half jaar weer gelukkig. En voor het eerst in jaren voel ik me weer vrij", zei de geëmotioneerde Braathen tegen een handvol journalisten, die hem verbaasd aanhoorden.

Lucas Braathen won vorig seizoen de wereldbeker slalom

Braathen maakte in 2018 zijn debuut in het wereldbekercircuit. Al snel groeide hij uit tot een slalomsensatie: twee jaar later won hij zijn eerste wereldbeker in Sölden, de plek waar hij vandaag zijn skipensioen aankondigde. In totaal boekte Braathen vijf wereldbekerzeges: drie op de slalom en twee op de reuzenslalom.

Ook naast de latten viel de half-Braziliaanse Noor op. Zo vertelde hij vorig jaar dat hij zich grote zorgen maakt om klimaatverandering. Binnen de Noorse ploeg was de exentrieke skiër een buitenbeentje. Zo verscheen hij bij de persconferentie in Sölden met nagellak in verschillende kleuren, die hij trots liet zien.

Geschil over portretrecht

Het besluit van Braathen is dan ook niet helemaal los te zien van recente berichten over een geschil met de Noorse skifederatie over portretrecht, al benadrukte de Noor dat hij niet rancuneus en verbitterd is en dat hij niet stopt uit protest.

Braathen deed onlangs mee aan een kledingcampagne van een concurrent van de sponsor van de Noorse ploeg. Dat zorgde voor onvrede bij de Noorse bond.

"Als ik door zou gaan met skiën in dit systeem, dan zou ik niet alleen mijn dromen opzij moeten zetten, maar ook mijn plezier in het leven. Dat wil ik niet meer", hintte Braathen op zijn beweegredenen.

'Niet te serieus nemen'

In 2020 maakten we een reportage over Braathen. Toen vertelde hij dat hij vooral van plan was om de wereld rond te reizen met zijn collega-skiërs, om plezier te hebben en de sport niet te serieus te nemen.

Bekijk de reportage hieronder:

Nieuwe slalomsensatie Braathen neemt skiën 'niet zo serieus'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl