NOS Sport

Wat kan Veijer na veelbelovend Moto3-debuutjaar? 'Misschien vechten voor titel'

Na een veelbelovend debuut in 2023 begint motorcoureur Collin Veijer komend weekend aan zijn tweede seizoen in de Moto3-klasse. Net als vorig jaar rijdt de coureur uit Staphorst voor het team van Liqui Moly Husqvarna Intact GP.

Een top vijf-notering is het concrete doel voor Veijer, maar hij droomt van meer. "Je weet maar nooit, misschien kunnen we vechten voor de titel."

Collin Veijer

De 19-jarige Veijer kende in 2023 een sterk debuutseizoen in het wereldkampioenschap bij de Moto3, na de MotoGP en de Moto2 de derde wegraceklasse in de motorsport. Hij eindigde als zevende in het klassement, pakte tweemaal poleposition en in november won hij zijn eerste grand prix.

Haatberichten

Op het circuit van Sepang in Maleisië werd Veijer de eerste Nederlandse GP-winnaar sinds Hans Spaan in 1990. Zijn telefoon liep vol na zijn zege. "Maar ook met haatberichten, omdat ik voor mijn teamgenoot ben geëindigd."

Zijn teamgenoot Ayumu Sasaki was destijds volop in gevecht om de wereldtitel. De Japanner en zijn staf hadden verwacht dat Veijer hem zou helpen. "Uiteindelijk is dat niet mijn probleem. Ik vind het wel mooi als mensen dan helemaal lijp worden", klinkt Veijer nuchter.

Een aantal weken eerder reed Sasaki Veijer nog omver tijdens de GP van India. "Ik moet ook voor mijn eigen kansen gaan, ik kom niet alleen om tweede te worden en mijn teamgenoot voor te laten", aldus de tiener.

"Ik was sneller dan hem en haalde 'm in, en dan doet hij zo'n manoeuvre. Veel te laat. Ik snap niet hoe mensen erbij komen dat het mijn fout was. Ik hield mijn motor rechtop en hij gleed door. Ook op de data was te zien dat het zijn fout was en ik nooit meer had ingestuurd."

Veijer bereidt zich in Spaanse 'motor-villa' voor op nieuw seizoen

Sasaki greep uiteindelijk naast de titel, maar is wel gepromoveerd naar de Moto2. Veijer wil bij het Duitse team zijn prestatie van vorig seizoen in de Moto3 overtreffen. "Ik denk dat we voor dit jaar de top vijf als doel kunnen stellen, of het in ieder beter doen dan vorig jaar. Als we dat halen, mogen we tevreden zijn met het seizoen."

Ambitie

Maar zoals elke topsporter droomt Veijer stiekem van het hoogst haalbare, de wereldtitel. "Natuurlijk, dat wil elke rijder. Het hangt van verschillende factoren af, maar ik denk dat we een redelijke kans hebben."

Aan het materiaal zal het niet liggen. "We zijn redelijk gelijk aan Honda. Onze Husqvana loopt goed", aldus de motorcoureur.

Dit weekend barst het seizoen in Qatar los voor Veijer. Op het circuit waar hij vorig jaar als tiende eindigde, mag hij zondag om 15.00 uur Nederlandse tijd op jacht naar zijn eerste punten van het seizoen. De TT van Assen staat gepland op zondag 30 juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl