Tess Wester
NOS Sport

Handbalboegbeeld Lieder ontbreekt in selectie voor EK-kwalificatie

Doelvrouw Tess Lieder-Wester is niet opgenomen in de nationale handbalselectie die eind deze maand twee EK-kwalificatiewedstrijden speelt tegen Tsjechië. Het Europees kampioenschap vindt eind dit jaar plaats in Hongarije, Oostenrijk en Zwitserland.

Lieder-Wester (30) valt buiten de boot, omdat bondscoach Per Johansson besloot twee in plaats van drie keepers uit te nodigen. Yara ten Holte en Rinka Duijndam krijgen de voorkeur boven de routinier van Oranje, die zich vorig jaar tijdens het WK in Denemarken, Noorwegen en Zweden ook al moest schikken in de rol van reserve. Bij dat toernooi eindigde Nederland als vijfde.

Wester was een van de boegbeelden van de handbalploeg die in 2019 wereldkampioen werd. Eind 2022 beviel ze van haar eerste kind en daarna pakte ze haar handbaalloopbaan weer op.

In oktober spraken we Tess Lieder over haar strijd met de jongere generatie.

Keeperstrijd bij Nederlandse handbalsters: 'Het is aan de bondscoach'

"Deze wedstrijden zijn ook ter voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi van eind april. We komen met de zestien sterkste speelsters in mijn ogen", zo verduidelijkte Johansson.

Ook geen Broch

Naast Lieder-Wester riep Johansson ook een andere routinier, Yvette Broch, niet op. Broch maakte tijdens het WK in december juist haar comeback bij Oranje, maar kondigde toen ook meteen het einde van haar carrière aan. "Dit is mijn laatste seizoen", zei ze destijds.

Nederland komt op 28 februari voor de eerste maal in actie in en tegen Tsjechië. Vier dagen later treffen beide landen elkaar opnieuw. Oranje speelt die thuiswedstrijd in Den Bosch. Begin april treft de ploeg in de EK-kwalificatiereeks achtereenvolgens Portugal (uit) en Finland (thuis).

De Europese titelstrijd vindt plaats van 28 november tot en met 15 december. Debrecen, Innsbruck, Wenen en Basel zijn de speelsteden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl